IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За биковете, мечките и... прасетата и пилетата

Какво са "прасетата" и "пилетата" и има ли ги и на българския капиталов пазар?

09:29 | 10.12.07 г.
За биковете, мечките и... прасетата и пилетата

Сред първите „термини“, които начинаещите инвеститори научават, прохождайки на капиталовия пазар, са „бик“ и „мечка“ - две противоположни сили, намиращи се в постоянно противодействие.

Много бързо инвеститорът научава, че бичият пазар е възходящият пазар – когато акциите поскъпват. За символ на това устремено нагоре движение е избран бикът, защото, образно казано, той удря с рогата си нагоре и кара ценните книжа да поскъпват. Обратно, мечката удря с лапата надолу и така е станала синоним на падащите цени на акциите, отъждествявайки се с низходящия пазар.

Всъщност и при двете посоки на цените би могло да се печели, защото „биковете“ печелят при качващ се пазар, а „мечките“ при падащ, играейки с къси продажби. В България има наредба за късите продажби, но засега не е получила практическо приложение.

В Америка освен тези два биологични вида, в говоренето за борсова търговия, са замесени още два. Те отразяват не толкова движението на пазара, а тип поведение и психологическа нагласа. Така с израза „прасета“ се означават високорисковите инвеститори, оглеждащи се за еднократна инвестиция с огромна доходност, постигната за кратък период от време. Те купуват горещите за деня компании, като често не правят анализ на това, което купуват. Нетърпеливи са, жадни и емоционални относно своите инвестиции, без да са вложили време в изучаването на съответното дружество. Професионалните инвеститори обичат „прасетата“, защото обикновено техните загуби влизат в сметките на „биковете“ и „мечките“.


Другото „животно“ от домашното стопанство на американския капиталов пазар, което у нас все още не се използва широко като емблема за тип инвеститори, е пилето. „Пилетата“ се страхуват да загубят каквото и да е. Техният страх е по-голям от желанието им да направят печалби и често се насочват към паричния пазар, облигациите и депозитите, или фондове, инвестиращи в тези инструменти. Характерните черти на „пилетата“ са предпазливостта, недоверието и нежеланието за поемане на рискове.

И въпреки че в България не се използват като термини всички гореописани животински видове, техните представители на практика съществуват и тук, като е въпрос на преценка към кой тип спада всеки отделен инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още