IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела на път да се превърне в страната с най-големи петролни залежи

Предимството на Саудитска Арабия обаче остава, тъй като нейният петрол е доста лесен за добив и е с висока чистота

11:37 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Венецуела на път да се превърне в страната с най-големи петролни залежи

Венецуела вероятно ще измести Саудитска Арабия като страната с най-големи доказани световни запаси от петрол в света. Това може да стане до края на тази година, когато се очаква да бъдат сертифицирани новите залежи, открити по поречието на река Ориноко, предава Ройтерс.

Миналата седмица Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обяви, че резервите на групата са нараснали до 1,06 трлн. барела през 2009 година. Основна причина за това се оказа ръстът на залежите на Венецуела от цели 22,5 на сто.

„Разчитаме до края на 2010 г. да включим още 105 млрд. барела доказани залежи. По този начин страната ще се превърне в най-голямата по размер на залежите си от петрол в света“, заявяват от държавната администрация на Венецуела.

Ако тези 105 млрд. барела наистина бъдат доказани, то страната ще има залежи, равняващи се на 316 млрд. барела петрол. За сравнение, най-актуалните данни на ОПЕК показват, че Саудитска Арабия има 265 млрд. барела в резерв.

Предимството на Саудитска Арабия обаче остава, тъй като нейният петрол е доста лесен за добив и е с висока чистота. Залежите около Ориноко са доста по-нискокачествени и за да станат подходящи за износ, трябва да бъдат преработвани и смесвани с друг вид от суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още