IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колумбия близо до петролен бум

Колумбийските власти правят реформи и повишават сигурността в страната, а според чуждите компании в петролния сектор има голям неизползван потенциал

10:19 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Колумбия близо до петролен бум

Истински петролен бум вероятно ще бъде наблюдаван скоро в Колумбия, след като секторът се „захранва“ от големи чуждестранни инвестиции, които все повече се увеличават, смятат експерти, цитирани от АФП.

Според директора на Националната агенция за въглеводородни продукти Армандо Замора до година и половина дневното петролно производство на страната ще прескочи символичната граница от един милион барела и може да достигне 1,2 млн. Това би поставило Колумбия по нов път на развитие, като нефтената й индустрия ще се доближи малко повече до тази на Венецуела (с дневно производство от 2,3 млн. барела по данни на ОПЕК).

Последният исторически рекорд по производство на колумбийски петрол датира от 1999 г., когато средната дневна продукция е била 850 хил. барела.

Още по-оптимистични са прогнозите на президента на държавната компания Ecopetrol. По негови прогнози производството към края на тази година ще е от 970 хил. барела на ден, или с 200 хил. барела над достигнатите дневни нива през юни.

Ако енергийният министър в страната е по-консервативен в очакванията си с предвиждане за достигане на тази цел през 2015 г., то много анализатори не поставят под никакво съмнение добрите перспективи за сектора в следващите години.

Според властите повишените вложения в нефтената индустрия се дължат на взети благоприятни мерки за привличане на чуждестранни инвеститори. През 2009 г. те са осъществили проекти за 2,6 млрд. долара в страната спрямо 450 млн. през 2002 г.

Като положителен фактор се подчертава и подобрената сигурност в региона. Голяма част от колумбийските петролни залежи се намират в райони, които преди бяха обсадени от въоръжени групи. Сега според управляващите този проблем почти е изчезнал.

Мултинационалните компании изглежда са чули това послание. Сред тях е канадската Medoro, която наскоро излезе от Венецуела, за да инвестира в Колумбия.

Според представители на Medoro ситуацията във Венецуела е „прекалено нестабилна“. В Колумбия пък сигурността е значително подобрена, има ясна законова рамка и стабилен данъчен режим. Освен това има много находища, които все още не са разработени, допълват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още