fallback

Свършва ли петролът?

Според информация в WikiLeaks запасите на Саудитска Арабия са с 40% по-ниски, отколкото се твърди

09:51 | 10.02.11 г. 16
Автор - снимка
Създател

Спекулациите, че светът може би е близо към петролна криза, или че е достигнат т. нар. пик в производството, получиха нова сила от публикация в WikiLeaks, според която реалните запаси на Саудитска Арабия са с 40% по-ниски от това, което се обявява официално, пише CNBC.

Според официалните данни Саудитска Арабия е страната с най-големи петролни резерви в света, а въпросните 40% преувеличение се равняват на 300 млрд. барела.

В теорията за пика на петролния пазар се твърди, че светът е достигнал, или поне е близо до, момент, когато добивът на петрол няма да може да бъде увеличаван повече. С други думи, няма начин, по който добивът да бъде увеличаван.

Тази теория има много привърженици, но и много противници. Според първите нормалното следствие от ситуацията е добивът на петрол да започне да намалява и постепенно съвсем да спре. Другите обаче са категорични, че все още има значителни петролни залежи, които не са открити или разработени.

Разпространената от WikiLeaks информация гласи, че Вашингтон сериозно се притеснява, че официално обявяваните от Саудитска Арабия оценки на петролните запаси на страната са силно преувеличени.

Информацията идва след разкритие, че държавната компания Aramco не може да постигне желания производствен капацитет от 12,5 млн. барела дневно. Той е необходим с оглед недопускането на пазарна паника и ръст на цените, се казва в документите.

Според експерт от Саудитска Арабия страната не би могла постигне дневен капацитет от 12 млн. барела през следващите десет години, но преди това глобалното производство на петрол ще е ударило върховата си точка.

Официалната статистика твърди, че страната разполага със 716 млрд. барела запаси, като до 2020 г. те ще се увеличат до 900 млрд. барела. Към момента Саудитска Арабия добива по 8,4 млн. барела петрол дневно, като все по-малка част от него отива за износ, показват данни на американските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
fallback