IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свършва ли петролът?

Според информация в WikiLeaks запасите на Саудитска Арабия са с 40% по-ниски, отколкото се твърди

09:51 | 10.02.11 г. 16
Автор - снимка
Създател
Свършва ли петролът?

Спекулациите, че светът може би е близо към петролна криза, или че е достигнат т. нар. пик в производството, получиха нова сила от публикация в WikiLeaks, според която реалните запаси на Саудитска Арабия са с 40% по-ниски от това, което се обявява официално, пише CNBC.

Според официалните данни Саудитска Арабия е страната с най-големи петролни резерви в света, а въпросните 40% преувеличение се равняват на 300 млрд. барела.

В теорията за пика на петролния пазар се твърди, че светът е достигнал, или поне е близо до, момент, когато добивът на петрол няма да може да бъде увеличаван повече. С други думи, няма начин, по който добивът да бъде увеличаван.

Тази теория има много привърженици, но и много противници. Според първите нормалното следствие от ситуацията е добивът на петрол да започне да намалява и постепенно съвсем да спре. Другите обаче са категорични, че все още има значителни петролни залежи, които не са открити или разработени.

Разпространената от WikiLeaks информация гласи, че Вашингтон сериозно се притеснява, че официално обявяваните от Саудитска Арабия оценки на петролните запаси на страната са силно преувеличени.

Информацията идва след разкритие, че държавната компания Aramco не може да постигне желания производствен капацитет от 12,5 млн. барела дневно. Той е необходим с оглед недопускането на пазарна паника и ръст на цените, се казва в документите.

Според експерт от Саудитска Арабия страната не би могла постигне дневен капацитет от 12 млн. барела през следващите десет години, но преди това глобалното производство на петрол ще е ударило върховата си точка.

Официалната статистика твърди, че страната разполага със 716 млрд. барела запаси, като до 2020 г. те ще се увеличат до 900 млрд. барела. Към момента Саудитска Арабия добива по 8,4 млн. барела петрол дневно, като все по-малка част от него отива за износ, показват данни на американските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
blaster_
преди 13 години
Производството на петрол от пясъците на Канада изисква огромни количества вода и енергия (основно от природен газ, необходим е един барел нефтен еквивалент природен газ за да се добият 2 барела петрол). Освен всичко се работи в тундрите където няма пътища, трудно се строят петролопроводи и газопроводи. Като цяло, според различни източници, максималният добив от пясъците на канада е 8-9 млн. барела на ден. Това е около 10 % от консумирания петрол в световен мащаб. Как тогава да се надяваме, че спасението ни е в петролните пясъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 13 години
Това го слушам от как се помня. В училище ни учеха, че нефта ще свърши за 20г/това през 1980г/, запасите били за толкова. Истината е, че декларирайки по-малки запаси, страните-износителки на петрол диктуват по-високи цени. Но пропуснаха момента, че при цени над $100/барел става изгодно извличането на петрол от находищата на нефтопясъците в Канада/там запасите са за стотици години/. Не случайно цените са малко под тази граница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
Така е петрол нама как да си купиш , но пък можеш да си купиш петролни компаний които реагират на цената.....COP-CVX-SUN-HAL-XOM.......а освен това раздават и девиденти......Истината е една ерата на ефтиния петрол свърши и вички ше кусаме попарата......????!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
blago72
преди 13 години
Хехех, значи всички данни за петрола, наличностите му, респ. цената му са...за да убеждават някой да купува?! Т.е. цялата работа всъщност била заради борсите и спекулантите.Не думай!Петрола свършва и няма и намек да сме измислили нещо алтернативно, поне ценово. Да, можем да си направим почти всичко от друго нещо, но колко ще струва :) А как ще летим на почивка до Турция..Уви, май всички тук ще видим света после...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 13 години
Много ми е интересно как се купува петрол? Тезата ви издиша, защото напрактика в момента не може да се купува петрол. Веднага ще обясня защо. ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ КУПИ СПОТ. Както златото, например. Може да се купи фючърс, който експайрва след максимум 2 г. и плащаш огромна time value или да се купи ETF Например USO, който от 2 г. стои на 40 долара за акция, а "петрола" качи над 100%.Причината да няма начин да се купи петрол дългосрочно е, че има голям физически обем и не може да се съхранява в трезор (СПОТ на злато и сребро има, защото са с малък обем и лесно се създава СПОТ продукт).Според мен и САЩ не искат да има спот пазар на петрол, защото спекулантите ще скочат в него.В момента пазар на петрол няма. Така че няма преувеличаване с цел убеждаване на инвеститорите да купуват още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Но не забравяй и за водородния двигател! До колкото знам, в САЩ вече се произвеждат такива автомобили. А и това няма да стане от днес за утре, както го изкарваш ти за 90 млрд. лв. вадим кеш... То и лаптопите преди години бяха по 5 бона, но сега може и за 700 лв. да си вземеш, нали така ;) А и ако минем само с три пъти скок на цената на царевицата би било добре!Фрии Мен,Факт, но ще намали потреблението му пъти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Мариане, пишеш глупости. Батериите на Приус първо поколение имат гаранция 8-10 години (според пазара), живота им е повече. И това за технологии отпреди 10 години.3млн. нови автомобили в България е една УТОПИЯ. Няма да коментирам "разчетите" ти по изграждане на мрежа от ел. станции че става смешно, България е малка и нито излиза скъпо, нито сложно.Отделно факта че всички ДВГ са пригодни за работа с алтернативни горива, които от своя страна не са деривати на нефта.Далеч по-смислен е постинга на ФрииМен - за петрола и индустриите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
ivo0101
преди 13 години
Няма "Peak Oil", а силно преувеличени данни с цел убеждаване на инвеститорите да купуват още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
"Каменната ера не е свършила, защото са свършили камъните". Не знам камъка да е използван за гориво, дрехи, храна. Сравнението е смешно.Кажи на цивилизацията на Маите, "няма проблеми". А тя изчезва след междуособни воини (гражданска война), която на практика унищожава производството на храна и просто цивилизацията им се разпада, въпреки клишетата които тогава са се ширили, а именно "каменната ера не е свършила поради липсата на камък и царевичната няма да свърши поради липсата на царевица". Е да, но царевицата е свършила, просто защото който я е сял е бил обиран от вандали (нещо като срива на производството в Украйна, предизивкан от убийството на чорбаджиите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
Точно така. Зърнените храни и без това са на рекодни цени, колко му е вместо от петрол да правим пластмаса от царевица.... Цената на царевицата и пшеницата само ще се ..... утрои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още