fallback

Рекордни залози срещу долара, златото на крачка от нов рекорд

Хедж фондове и дилъри масово залагат срещу долара, което засилва интереса към инвестициите в суровини

09:48 | 07.03.11 г. 20
Автор - снимка
Създател

Цената на златото се насочва към ново рекордно ниво в началото на новата седмица. Основните двигатели на търговията и тази седмица се очертава да бъдат конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка, коментират анализатори, цитирани от MarketWatch.

Според информация на Financial Times сред причините за високия интерес към суровините, който изпрати и петрола на най-високите му нива за последните две и половина години, е натискът върху щатския долар.

Хедж фондовете и валутните дилъри са натрупали рекордно количество залози срещу долара, което се дължи на очакванията, че основната лихва в еврозоната ще бъде вдигната съвсем скоро, както и на спекулациите, че доларът все повече губи статута си на основна валута-убежище.

Данни на борсата в Чикаго показват, че срещу долара са открити рекордните 281 088 позиции през седмицата до 1 март. Общият размер на тези позиции се оценява на 39 млрд. долара, което е с 3 млрд. долара повече от рекорда, поставен през 2007 година.

В същото време залозите за ръст на еврото са в размер на 8,8 млрд. долара, което е най-високото им ниво от януари 2008 година досега.

Днес валутната двойка евро/долар се движи с минимален превес на зелените пари спрямо петък, като курсът е 1,3980 EUR/USD.

Тази сутрин златото с доставка през април се движи с ръст от 0,65 на сто до 1 438 долара за тройунция, което е с едва около 2 долара под историческия връх, който според анализатори се явява основно ниво на техническа съпротива към момента.

„Инвеститорите изкарват пари от пазарите на акции и ги насочват към активи, за които се смята, че могат да запазят стойността на парите, каквито са например ценните метали“, посочва Бен Потър, анализатор в City Index, за MarketWatch.

На този фон цената на среброто се задържа на 31-годишен връх от 36,38 долара за тройунция. За това допринася новината, че властите в Китай са предприели физическо изкупуване на суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:59 | 09.09.22 г.
fallback