IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Повишение на лихвения процент на ЕЦБ през април е „възможно”

Евентуално увеличение определено няма да е началото на серия от лихвени повишения, коментира председателят на Европейската централна банка

16:17 | 03.03.11 г.
Трише: Повишение на лихвения процент на ЕЦБ през април е „възможно”

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви по време на месечната си пресконференция, че усещането сред Управителния съвет на банката е, че е „възможно” през април да има увеличение на основния лихвен процент, но това не е сигурно и решението ще зависи от бъдещите данни, съобщи MarketWatch.

„Никога не сме предварително обързани” с изменения на лихвените проценти, отбелязва Трише.

Той посочва, че решението на ЕЦБ да остави основния лихвен процент непроменен по-рано днес е било „единодушно”.

Председателят на ЕЦБ коментира още, че всяко евентуално следващо повишение на лихвените проценти „определено няма да е” началото на „серия” от лихвени увеличения.

Европейската централна банка има собствен език и днес Трише използва най-силната дума в речника й.

Трише не каза просто, че централната банка трябва да прояви бдителност спрямо инфлацията, той каза „силна бдителност”. На езика на ЕЦБ това означава увеличение на лихвата следващия месец, освен ако не настъпи някакво извънредно събитие, коментира MarketWatch.

Плановете за увеличение идват малко изненадващо – месец май изглеждаше по-консенсусен за предприемане на действия от април – но отразяват също и различното отношение към влиянието на растящите цени на борсово търгуваните стоки от двете страни на Атлантическия океан.

За разлика от Федералния резерв, ЕЦБ изглежда се опасява, че ръстът може да се прехвърли и към другите цени, при това не само временно. Освен това ЕЦБ има за цел да се бори с инфлацията, докато Фед трябва да следи и трудовия пазар.

Изглежда ясно, че ЕЦБ приключи с цикъла на намаление на лихвените проценти. Единствено големите централни банки, които предприеха програми за вливане на ликвидност – Фед, Японската централна банка и Английската централна банка, все още не са се присъединили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още