fallback

Анализатори поставят оценка от 70 млрд. долара на Glencore

Оценяването на компанията е доста трудно заради разнородните й дейности, коментират специалисти

10:45 | 19.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Компанията за търговия със суровини Glencore International PLC получава оценка от 70 млрд. долара от анализатори, чиито оценки са попаднали в Dow Jones Newswires. Според тях дружеството вероятно ще успее да удвои печалбата си през следващите две години.

Оценките са на три от банките, участващи в организацията на първичното публично предлагане на Glencore – Bank of America Merrill Lynch, Barclays Capital и Liberum Capital.

Средната оценка за пазарната капитализация, която би трябвало да има компанията, варира в рамките на 55,2 – 69,5 млрд. долара. В тези калкулации не попадат приходите от между 6,8 и 8,8 млрд. долара, които Glencore се надява да привлече от двойното си листване в Лондон и Хонконг.

Намеренията на Glencore са за търговия да бъдат пуснати между 15 и 20 на сто от акциите на компанията, срещу което в нея да влязат между 9 и 11 млрд. долара. Около 2,2 млрд. от тях се падат съществуващи акции, които ще бъдат пласирани вторично.

Най-оптимистичните оценки на Barclays Capital и Bank of America дават стойност на Glencore от 69,9 млрд. долара, а най-песимистичните – съответно 52,5 и 52,4 млрд. долара. При Liberum максимумът е 68,8 млрд., а минимумът – 60,7 млрд. долара.

Оценяването на компанията е доста трудно, тъй като трябва да се направи оценка на три основни направления от нейната дейност. Едното засяга пазарните активности на компанията, другото – дейностите по производство на суровини, а третото - инвестициите в компании за производство на суровини, обявяват от Liberum.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
fallback