IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори поставят оценка от 70 млрд. долара на Glencore

Оценяването на компанията е доста трудно заради разнородните й дейности, коментират специалисти

10:45 | 19.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори поставят оценка от 70 млрд. долара на Glencore

Компанията за търговия със суровини Glencore International PLC получава оценка от 70 млрд. долара от анализатори, чиито оценки са попаднали в Dow Jones Newswires. Според тях дружеството вероятно ще успее да удвои печалбата си през следващите две години.

Оценките са на три от банките, участващи в организацията на първичното публично предлагане на Glencore – Bank of America Merrill Lynch, Barclays Capital и Liberum Capital.

Средната оценка за пазарната капитализация, която би трябвало да има компанията, варира в рамките на 55,2 – 69,5 млрд. долара. В тези калкулации не попадат приходите от между 6,8 и 8,8 млрд. долара, които Glencore се надява да привлече от двойното си листване в Лондон и Хонконг.

Намеренията на Glencore са за търговия да бъдат пуснати между 15 и 20 на сто от акциите на компанията, срещу което в нея да влязат между 9 и 11 млрд. долара. Около 2,2 млрд. от тях се падат съществуващи акции, които ще бъдат пласирани вторично.

Най-оптимистичните оценки на Barclays Capital и Bank of America дават стойност на Glencore от 69,9 млрд. долара, а най-песимистичните – съответно 52,5 и 52,4 млрд. долара. При Liberum максимумът е 68,8 млрд., а минимумът – 60,7 млрд. долара.

Оценяването на компанията е доста трудно, тъй като трябва да се направи оценка на три основни направления от нейната дейност. Едното засяга пазарните активности на компанията, другото – дейностите по производство на суровини, а третото - инвестициите в компании за производство на суровини, обявяват от Liberum.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още