IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историческа седмица за златото на ниво от над 1 500 долара за унция

Според някои анализатори пазарът може би е достигнал връхната си точка, но други виждат още потенциал в него

12:07 | 23.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Историческа седмица за златото на ниво от над 1 500 долара за унция

Златото достигна исторически рекорд през изминалата седмица, на фона на слабия долар и други фактори, сред които геополитическата несигурност и инфлационните страхове, а пък среброто отбеляза 31-годишен връх, значително изпреварвайки златото по седмичен ръст, пише Ройтерс.

Продължаващата дългова криза в еврозоната, вълненията в Близкия Изток и Северна Африка, нарастващата инфлация в световен план, както и безпокойството относно фискалната стабилност в САЩ, доведоха до рекордните повишения на ценните метали.

Златото с незабавна доставка достигна 1 512,50 долара за унция преди да приключи търговията на ниво от 1 504,30 - седмично повишение от 2,2%, което е шестото поредно.

Спот цената на среброто удари 46,69 долара за унция – най-високата от 1980 насам, а приключи седмицата на ниво от 46,28 за седмичен ръст от 10,9% - най-силният от два месеца.

От началото на годината златото поскъпва с 6%, а среброто с 51%, в сравнение с повишение от 1% на Лондонската метална борса за медта, която е ориентир за цените на индустриалните метали като цяло.

Ръстът на металите е подкрепен от слабия долар, който е на близо тригодишно дъно спрямо кошница от валути и може да стигне спрямо нея историческото дъно от 2008, притискан от рекордно ниските лихви в САЩ и тежкото бреме на щатския бюджетен дефицит.

Докато цялостната среда остане благоприятна, а доларът – слаб, златото се предполага, че ще запази силата си. Според анализатори, запитани от Ройтерс, до 2015 цената за унция се очаква да достигне 1 700 долара.

Трейдъри и анализатори обаче предупреждават, че може би се задава корекция след резкия скок в последно време.

„Златото вероятно ще се стабилизира около 1 500 долара през следващата седмица”, смята Ли Нин, анализатор в Shanghai CIFCO Futures. След последния силен възходящ тренд, неминуемо ще видим известна корекция в близко бъдеще, прогнозира той.

Пазарът на злато може би е достигнал връхната си точка и сега е времето за продажба, докато все още има мераклии да купуват, коментира Бари Шварц, портфолио мениджър в Baskin Financial Services.

Според Нин обаче ценният метал все още има потенциал, като очаква да достигне 1 550 долара за унция до края на второто тримесечие, подкрепен от размириците в Близкия Изток, проблемите с държавние дългове от двете страни на Атлантика и тревогите относно инфлацията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
rosybabe
преди 13 години
Къде отидоха всички разбирачи че това е балон и т.н. Защо трябва да ни изненадва тази цена като се има в предвид количесвтото $-ри напечатани в последните 2-3г. До като печатниците работят цената на златото ще расте до момента в който хората се сетят че зад хартииките не стои нищо. Когато са измислени парите е било за улеснение и зад всяка банкнота е имало съответното покритие в скъпоценен метал но след време алчните банкери са заобиколили този естествен ограничител и скоро ще видите резултата. Имаш богатство и на другата сутрин нямаш нищо. Който не ме разбира да се разходи до Япония и да види за какво говория. Това е само началото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още