IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покупките на злато от централните банки може да го доведат до нови рекорди

Някои прогнози предвиждат 2000 долара за унция през тази и 5000 долара до 3-4 години

21:25 | 29.04.11 г. 34
Автор - снимка
Създател
Покупките на злато от централните банки може да го доведат до нови рекорди

Централните банки, които бяха нетни продавачи на злато преди десетилетие, сега купуват ценния метал, за да намалят зависимостта си от долара като резервна валута, сочейки търсене, което може да удължи рекордното поскъпване на златото, пише Bloomberg.

С увеличаване на покупките от развиващите се страни златото може да достигне до 2000 долара за унция през тази година, в сравнение с рекордните засега 1538,80, постигнати вчера в Ню Йорк, смята Робърт МакЮън, главен изпълнителен директор на производителя U.S. Gold Corp.

От началото на годината златото поскъпва със 7,7%, след като в предишното десетилетие цената му скочи шест пъти от дъното си през 1999. Историческият рекорд, на коригирана с инфлацията база, е 2339 долара за унция, поставен на 21 юни 1980, показват изчисления на клона на Федералния резерв в Минеаполис.

Според Майкъл Пенто от Euro Pacific Capital, който предвиди рекордите на златото от последните две години, ценният метал ще достигне пик от 1600 долара през 2011.

През този месец цените 14 пъти поставяха рекорди, водени от търсенето на инвеститори, целящи алтернатива на долара, след като американската валута падна до най-ниското си ниво от 2009 насам, дългът на САЩ набъбна, а Федералният резерв даде знаци онзи ден, че ще остави близките до нула лихви за продължителен период.

Китайската икономика, която е най-големият държател на щатски ДЦК, отбеляза ръст от 9,7% през първото тримесечие на годината.

„Китай е на път да се сдобие с повече злато от Америка, а и Русия се стреми към същото”, заявява МакЮън. „Китай иска да покаже, че валутата му има по-голямо покритие от долара.”

През 2010 централните банки по света се превърнаха в нетни купувачи на злато за първи път от 20 години, добявайки 87 метрични тона към резервите си, според данни на World Gold Council.

Китай, който разполага с валутни резерви на стойност 3 трлн. долара, планира създаването на фондове, инвестиращи в ценни метали, бе обявено през седмицата.

Понастоящем само 1,6% от резервите на Китай са в злато, като страната може да инвестира повече от 1 трлн. долара в ценния метал, казва Пенто. „Китай иска да бъде международен играч и се нуждае от повече злато”, смята той.

С най-големи резерви от злато към април е САЩ (8134 тона или 75% от резервите на страната), а Китай е шести с 1054 тона, по оценките на World Gold Council.

Централните банки на развиващите се икономики може би целят делът на златото в техните резерви да бъде между 2% и 8%, казва Франсиско Бланч, ръководител Анализ на суровини в Bank of America Merrill Lynch.

Според него златото е близо до цикличния си пик, като очаква то да се търгува средно на ниво от 1500 долара за унция през тази година.

Враговете на златото са повишаващите се лихви и балансираният бюджет, посочва Пенто. Очаквам спад през лятото, след като Федералният резерв преустанови покупките си на държавни облигации. Ще имаме временно повишение на реалните лихви, предвижда той.

За да влезе златото в „мечи” пазар обаче основната лихва на Федералния резерв трябва да достигне нивата си от времето на Пол Волкър, смята МакЮън, който предвижда цената на ценния метал да достигне 5000 долара до 3-4 години.

Бившият председател на Фед Волкър сложи край на поскъпването на златото до рекордните тогава 873 долара за унция, след като повиши лихвите до 20% през март 1980.
 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 1
all_trader2
преди 13 години
овладяха инфлацията като Волкър вдигна лихвите на 20 % мисля беше .Сега обаче този вариант е немислим . дефлация има само в секторите с най-голяма задлъжнялост , другото всичко е инфлация .сценарии всякякви са възможни но и според мен отиваме на сценарий с висока инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 0
Lemon's
преди 13 години
"we will have deflation in everything we own, and inflation in everything we use"Страшно е! Кърти мивки.., браво Данка че ми го даде това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 0
Lemon's
преди 13 години
Интересно, особено материала трябва да седна и да вникна внимателно първоначално ме заинтригува доста, мерси за което...Всичко добре, но защо през 80-те златото пада така главоломно спрямо хартйиките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
++++++++++++++++++++++++++++++++$$$$$$$$$$$$$$$$??????????????................................!!!!!!!!!!!!!!................поздрави......!!!!!!!!!!!.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 1
Danny666
преди 13 години
Малко е дълго но наистина е готино http://fofoa.blogspot.com/Прочети го и дано най-после се усетиш и спреш да се двуумиш.Дефлация в системата НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДОПУСНЕ !!!И се абстрахирай от ГЛУПАВИТЕ и ЛЪЖОВНИ постулати КАКВО е ИНФЛАЦИЯ и ДЕФЛАЦИЯ ! Това са монетарни феномени и всъщност термините се отнасят до това как се държи МЪНИ СЪПЛАЯ !Японците за 1 месец монетизираха 250 МИЛИАРДА $ ! За ЕЦБ не ми се пише. Може би и там ще стигнем едно леко ТРИЛИОНЧЕ !!! ха ха ха За Бен Шалом Бернанк ха ха ха там никой не знае ВЕЧЕ колко ТРИЛИОНА са ха ха ха успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
Ех Лимоне ти продължаваш да се опитваш да спориш с РЕАЛНОСТТА !Сега :1. Това няма да стане бе пи4 !!! Колко пъти да ти го пиша ? Дори и ПИМКО зададе въпроса кой ще купува държавен дълг след Юни 2011 ???Ти не разбираш ли че Америка е ФАЛИРАЛА ??? Империята е пред дилемата печатай или *** ! Ти как мислиш дали ПЕНТАГОНА ще се съгласи да му резнат бюджета на 70% , а ?2. Отново си в заблуда ! Цената на златото НЕ Е ВИСОКА ! Хартиените ролки дето и за тоалетна не стават поевтиняват ВСЕКИ ДЕН ! Това банките го ЗНАЯТ та нали те СЪЗДАВАТ ПАРИТЕ В СИСТЕМАТА !!!!А за златото и среброто ...ами ДО СЕГА ти как мислиш цените стояха толкова дълго МАНИПОЛИРАНО НИСКИ ??? Реалните цени ( калкулирани като 40% покритие на паричната маса ) за златото е 4-5К точните сметки ме мързи да ти търся, а среброто 1:16 - 1:10 ха ха ха Най ме учудва факта че продължаваш да проумееш че златото е истинските пари и само
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
в джеба дрънкат семки и бонбонки............немам си на идея какво му е в главата на ЧИЧО БЕН.....?????!!!!!......Банките са рационални ИГРАЧИ и едва ли ще сринат пазара на злато ако това имаш ВПРЕДВИД......?????!!!!!...... а и ИНДИЯ и КИТАЙ и други АЗИАТСКИ БАНКИ и инвеститори са пълни с хартия и при нулевите лихви явно ще искат да я мушнат някъде - ВИЖДАШ МЕТАЛИТЕ КАКВО ПРАВЯТ , а и не само те.......аз лично ако мине 1.60 $-?..- ще си купя малко долари - да разцъкам платформата.........?????!!!!!!.....поздрави и умната НЕ БЪДИ АЛЧЕН........!!!!?????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
Lemon's
преди 13 години
Радвам се за теб, но на какво се дължи?Драсни нещо по мойте два въпроса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
i have never been better...............!!!!????......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
Lemon's
преди 13 години
Как сте пичове?Пак ври и кипи на тема злато ха-ха..., значи цената ще продължи тренда...Данка интересно ми е мнението ти по следните два въпроса?1. Ако ФЕД, като проводник на монетарната политика на САЩ вземат да издърпват "хартйики" след QE2 вместо да увеличават лихвите, това знаеш се разбира много късно?2. Ако централните банки подмамени от следващата висока цена на златото вземат та почнат да продават?Иначе златото си върви от последния ни спор то скочи с $100 това е показателно и аз в последствие разбрах, че човек трябва да си пълни по малко на корекция, но въпреки всичко за мен това си остава една стока която зависи от това колко ще ти дадат за нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още