fallback

Саудитска Арабия предприема мерки за успокояване на енергийните пазари

Още миналата седмица кралството е наело по-големи петролни танкери, пише Financial Times

13:22 | 20.03.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Саудитска Арабия предприема стъпки за успокояване на напрежението на глобалните енергийни пазари. Страната увеличава износа на петрол за САЩ и ще отвори повторно стари петролни находища, за да разшири производството си, съобщи FT.

Още в понеделник саудитското правителство съобщи, че кралството ще „работи индивидуално и с други хора за завръщането на цените на петрола на справедливи нива". Риад каза наскоро, че целта му е да задържи цените на петрола около 100 долара за барел.

„Високите цени на петрола могат да доведат до негативни ефекти за глобалната икономика“, коментират още от кабинета на кралството.

Риад предприема хода си в момент на непрекъснат растеж на цените на черното злато, който се превърна в основен политически въпрос в САЩ. Републиканците обвиниха президента Барак Обама, че не прави достатъчно, за да обуздае ценовите ръстове.

Още миналата седмица Саудитска Арабия е наела по-големи петролни танкери. „Саудитците са изключително притеснени за състоянието на петролния пазар и се опитват да приложат различни стратегии за понижаването на цените“, коментира трейдър, пожелал да остане анонимен.

Подробности по действията за стабилизирането на пазарите Саудитска Арабия ще обяви в четвъртък по време на срещата на министрите на петрола на Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив в Доха, Катар.

Според ЕД Морс от Citigroup, ако Саудитска Арабия запази високото ниво на производство, вероятно ще се стигне до ръст на запасите и спад на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:03 | 11.09.22 г.
fallback