IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и САЩ планират освобождаването на част от петролните резерви

Министрите на финансите и енергетиката на САЩ вече потвърдиха, че това е опция за повлияване на пазара, която се обсъжда в Белия дом

10:13 | 16.03.12 г. 4
Великобритания и САЩ планират освобождаването на част от петролните резерви

Великобритания е готова да си сътрудничи със САЩ при освобождаването на стратегически запаси от петрол и нефтени продукти в опит да се предотврати задушаването на икономиката заради ценовите ръстове, съобщават за Ройтерс анонимни източници, запознати с въпроса.

Според информациите съвсем скоро Вашингтон ще изпрати официално искане за сътрудничество до Лондон, като въпросът е бил обсъден на срещата на американския президент Барак Обама и британския премиер Дейвид Камерън в сряда.

Според източниците на агенцията Великобритания ще отговори положително, а премиерът Камерън е категоричен, че освобождаването на част от петролните резерви си заслужава да се обмисли.

„Не сме взели конкретно решение, това е въпрос, който трябва да бъде по-широко обсъден. На този въпрос трябва да се погледне по-внимателно, но изглежда, че това е нещо, върху което си струва да се помисли“, коментирал е Дейвид Камерън по време на среща със студенти в Ню Йорк.

„И двете държави искаме да видим как цените на петрола се понижават“, допълнил е Камерън.

Предстои да бъдат обсъдени и детайлите по отношение на времето, обема и продължителността на действие, но най-вероятно окончателното споразумение между САЩ и Великобритания ще е готово през лятото.

Очаква се също така Вашингтон да се обърне за съдействие и към други държави. Според един от източниците на агенцията вероятно и Япония ще се включи в освобождаването на петролни резерви.

Говорителят на Белия дом Джей Карни е потвърдил, че по време на срещата си Обама и Камерън са дискутирали цените на петрола. Карни обаче е отказал да коментира дали двамата са говорили за освобождаването на петролни резерви.

По въпроса обаче вече се изказаха финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър и енергийният министър Стивън Чу. Двамата са категорични, че освобождаването на част от петролните резерви е сред опциите за повлияване на пазара, които правителството във Вашингтон обмисля да предприеме.

Заради поскъпването на петрола на световните пазари цените на горивата в САЩ се повишиха рязко, което е реална заплаха за крехкото икономическо възстановяване. Сортът брент поскъпна с над 15% от януари насам, като цената за барел в един момент надвиши 128 долара.

Снощи в Ню Йорк цената на петрола се покачи за пръв път от 3 дни заради спекулациите, че търсенето ще се увеличи на фона на възстановяването в САЩ. Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец април поскъпнаха с 53 цента до 105,64 долара за барел, като достигнатите нива се задържаха и по време на азиатската търговия тази сутрин.

Фючърсите на сорта брент със срок на доставка месец май поскъпнаха в Лондон също с 53 цента до 123,13 долара за барел. Априлските контракти, които изтекоха вчера, поевтиняха с 1,1% до 123,55 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 12 години
Ми ще им *** майката ще карат по икономични коли + това карат нови коли които са значително оптимизирани от към разход една нормалн кола гори извънградско 6-7литра и не говоря за някоя въшка. И още нещо нали знаете че всички стоки се доставят до магазина със дизел :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
joro797979
преди 12 години
Оплакват се защото карат големи машини с много цилиндри и разход 20 30л/100км.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Aми да не са мухльовци като нас да търпят като овце да ги стрижат и тъпчат...Ние на всичко отгоре и мълчим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
v_tin
преди 12 години
В уса литъра струва 1,2- 1,3$ . Какво се оплакват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още