fallback

Залагането на злато може да намали напрежението в Европа

Закъсалите държави биха могли да използват благородния метал като обезпечение, коментира професор по финанси

14:47 | 05.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лихвите по кредитите на затрупаните с дългове страни от еврозоната могат да се понижат значително, но за да стане това те трябва да обезпечат заемите си със злато. Такова е мнението на Силвестър Айфингер, професор по финанси в университета Тилбърг, пише CNBC.

Цената за набиране на капитал е достигнала неустойчиви нива за няколко държави от еврозоната, което ги кара да търсят финансова подкрепа от чужбина. Ако правителствата започнат да използват златото като обезпечение, то рисковите премии биха паднали и на Европейската централна банка не би се наложило да изкупува дългове, обяснява професорът за медията.

За момента ЕЦБ се опитва да намали тежестта на високите лихви с програмата си за неограничено изкупуване на правителствени облигации на страните, потърсили помощ. Тя обаче е подложена на сериозни критики, като според мнозина тя се равнява на печатане на пари.

Използването на златото за обезпечение би довело до по-ниски рискове за баланса на ЕЦБ, отколкото банката поема сега, уверен е Айфингер.

Най-голяма изгода от подобно предложение би трябвало да имат Португалия и Италия, тъй като те имат най-големи резерви в сравнение с останалите държави. Към момента в италианския резерв има 2 450 метрични тона злато, а в португалския – 383 метрични тона.

Испания разполага с 282 тона от жълтия метал, а Гърция – със 112 тона, показват данни на World Gold Council.

Златният резерв на Италия се равнява на 24% от необходимите й през следващите две години заеми, а за Гърция този процент е 30, допълва CNBC.

Използването на злато като обезпечение не би било прецедент. Така например през 70-те години на миналия век Италия и Португалия са обезпечили кредити от централната банка на Германия, Банката за международни разплащания и централната банка на Швейцария.

В момента обаче за подобни действия има известни ограничения. Сред тях е ангажиментът на централните банки от еврозоната, Швеция и Швейцария да не се продават повече от 400 метрични тона злато в рамките на петгодишен период.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 10.09.22 г.
fallback