IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залагането на злато може да намали напрежението в Европа

Закъсалите държави биха могли да използват благородния метал като обезпечение, коментира професор по финанси

14:47 | 05.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Залагането на злато може да намали напрежението в Европа

Лихвите по кредитите на затрупаните с дългове страни от еврозоната могат да се понижат значително, но за да стане това те трябва да обезпечат заемите си със злато. Такова е мнението на Силвестър Айфингер, професор по финанси в университета Тилбърг, пише CNBC.

Цената за набиране на капитал е достигнала неустойчиви нива за няколко държави от еврозоната, което ги кара да търсят финансова подкрепа от чужбина. Ако правителствата започнат да използват златото като обезпечение, то рисковите премии биха паднали и на Европейската централна банка не би се наложило да изкупува дългове, обяснява професорът за медията.

За момента ЕЦБ се опитва да намали тежестта на високите лихви с програмата си за неограничено изкупуване на правителствени облигации на страните, потърсили помощ. Тя обаче е подложена на сериозни критики, като според мнозина тя се равнява на печатане на пари.

Използването на златото за обезпечение би довело до по-ниски рискове за баланса на ЕЦБ, отколкото банката поема сега, уверен е Айфингер.

Най-голяма изгода от подобно предложение би трябвало да имат Португалия и Италия, тъй като те имат най-големи резерви в сравнение с останалите държави. Към момента в италианския резерв има 2 450 метрични тона злато, а в португалския – 383 метрични тона.

Испания разполага с 282 тона от жълтия метал, а Гърция – със 112 тона, показват данни на World Gold Council.

Златният резерв на Италия се равнява на 24% от необходимите й през следващите две години заеми, а за Гърция този процент е 30, допълва CNBC.

Използването на злато като обезпечение не би било прецедент. Така например през 70-те години на миналия век Италия и Португалия са обезпечили кредити от централната банка на Германия, Банката за международни разплащания и централната банка на Швейцария.

В момента обаче за подобни действия има известни ограничения. Сред тях е ангажиментът на централните банки от еврозоната, Швеция и Швейцария да не се продават повече от 400 метрични тона злато в рамките на петгодишен период.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
d333
преди 11 години
Какво обезпечение.... Една бърза сметка показва, че 100 тона злато по сегашни цени са аколо 4.3 милиарда евро. А гърците разни траншове от по 30 милиарда ги лапват като топъл хляб на всеки няколко месеца. За испанците пък се споменават разни суми от рода на 60 - 100 милиарда, че ще трябва да им се дават за "спасяване". С една дума, нищо не могат да обезпечат със злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
Ахааааа......за това значи така ударно пада цената на златото сега, за да си платят дълговете с евтино злато а после.....то се знае.... само че ако те са искали да си профукат златото по тоя левашки начин нямаше да правят такива огромни дългове а просто щяха се се простират според чергата си, което включва и собственотоо им злато.Но нали си спомняте когато Меркози намекваха че ако трябва, длъжници като гърция могат да се лишат от някой острови та Меркел си беше заплюла остров Корфу, но маляките охладиха апетита и на бързо, така ще е и със златото като залог, едва ли някой ще остави германия да налапа цялото злато на европа и да печата евро по подобие на ФЕД, тоя номер по-скоро води до война но не и до "фискална дисциплина",която никой (включително и германия) вече не иска, освен НАС нещастниците с валутен борд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още