fallback

До 2020 г. САЩ ще стане водещ производител на петрол в света

До 2030 г. пък Щатите ще са нетен износител на черно злато, прогнозират от МАЕ

15:35 | 12.11.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Заради шистовата революция до 2020 г. САЩ ще изпреварят Саудитска Арабия и ще се превърнат в най-големия производител на петрол в света, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от MarketWatch.

Тази радикална промяна ще трансформира не само световните енергийни доставки, но и геополитиката, допълват от агенцията.

В резултат ще намалее вносът на петрол в Страната на неограничените възможности, като до 2030 г. вероятно страната ще се превърне и в нетен износител на суровината.

В редовния си годишен доклад за перспективите пред световната енергетика агенцията посочва, че световната енергийна карта в момента се преразглежда заради засилването на производството на нефт и газ в САЩ.

Становището на институцията е коренно различно от миналогодишното. Тогава прогнозата беше за съревнование между Русия и Саудитска Арабия

Тази основна промяна се дължи на разработването на въглеводородните ресурси на Америка, заключени в шистовите скали, посочват от агенцията по енергетика.

Данни на Администрацията за енергийна информация във Вашингтон показват, че за 1 година производството на петрол в САЩ се е увеличило със 7% до 10,76 млн. барела дневно. Данните на ведомството се потвърждават и от статистиката на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК).

Според прогнозата на МАЕ към 2035 г. САЩ ще внасят по-малко от 2 млн. барела петрол дневно. Това обаче не означава, че ролята на ОПЕК в глобален план ще се маргинализира. Делът на групата на глобалния пазар на нефт ще се увеличи от 42% към момента до 50% към 2035 г., като по-голямата част от количествата се очаква да се изнасят за Азия.

МАЕ обаче предупреждава, че възходът на шистовата индустрия е рискован и допринася за засилването на конкуренцията за ограничените водни ресурси, които са необходими за разработването на находищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 06.09.22 г.
fallback