IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2020 г. САЩ ще стане водещ производител на петрол в света

До 2030 г. пък Щатите ще са нетен износител на черно злато, прогнозират от МАЕ

15:35 | 12.11.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
До 2020 г. САЩ ще стане водещ производител на петрол в света

Заради шистовата революция до 2020 г. САЩ ще изпреварят Саудитска Арабия и ще се превърнат в най-големия производител на петрол в света, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от MarketWatch.

Тази радикална промяна ще трансформира не само световните енергийни доставки, но и геополитиката, допълват от агенцията.

В резултат ще намалее вносът на петрол в Страната на неограничените възможности, като до 2030 г. вероятно страната ще се превърне и в нетен износител на суровината.

В редовния си годишен доклад за перспективите пред световната енергетика агенцията посочва, че световната енергийна карта в момента се преразглежда заради засилването на производството на нефт и газ в САЩ.

Становището на институцията е коренно различно от миналогодишното. Тогава прогнозата беше за съревнование между Русия и Саудитска Арабия

Тази основна промяна се дължи на разработването на въглеводородните ресурси на Америка, заключени в шистовите скали, посочват от агенцията по енергетика.

Данни на Администрацията за енергийна информация във Вашингтон показват, че за 1 година производството на петрол в САЩ се е увеличило със 7% до 10,76 млн. барела дневно. Данните на ведомството се потвърждават и от статистиката на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК).

Според прогнозата на МАЕ към 2035 г. САЩ ще внасят по-малко от 2 млн. барела петрол дневно. Това обаче не означава, че ролята на ОПЕК в глобален план ще се маргинализира. Делът на групата на глобалния пазар на нефт ще се увеличи от 42% към момента до 50% към 2035 г., като по-голямата част от количествата се очаква да се изнасят за Азия.

МАЕ обаче предупреждава, че възходът на шистовата индустрия е рискован и допринася за засилването на конкуренцията за ограничените водни ресурси, които са необходими за разработването на находищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
citizen_bg
преди 11 години
Да не би да има сериозен напредък в разработвнето на алтернативни енергоизточници? Тогава нищо чудно да се мъчат да вземат каквото могат за довчерашните стратегически резерви и да набутат някой-друг баламурник с договор за добив на шистов газ.;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
meto76
преди 11 години
Новината не е странна.В момента САЩ са втория най-голям производител на петрол след Саудитска арабия като разликата е много малка.Преди две години минаха Русия по добив на природен газ, тази година пък минаха Русия и по добив на нефт, заради добива на шистов нефт.Следващата година ще стигнат и Саудитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
+1Странна новина наистина! Моята първа мисъл пък е, че щом хамериканците са решили да си използват нефтените находища (които чувал съм, са запечатали преди години), значи че са намерили заместител на петрола и следователно няма защо да стискат този, който имат, а в същото време да се набутват с внос. А като свърши просто ще превключат на новата (най-вероятно някаква био) технология и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Тази статия е някакъв кьорфишек и цели да уплаши някого, най-вероятно страни износителки на петрол, които се опъват на политиката на Щатите!За да изкарат от шисти толкова нефт и газ, американците трябва да изкормят земята под себе си! Нищо чудно в такъв случай цената на питейната вода да подгони $200-300 за барел... хаха!Звучи ми нелепо на фона на световната суетня и обявената уж безкомпромисна борба срещу свръхупотребата на изкопаеми горива! Ако към 2035 г. перспективата е двойно на сегашното потребление на въглеводороди, тогава *** технологичната еволюция, бил казал... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още