IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК: Доставките от страните извън организацията понижават пазарния ни дял

Прогнозата на организацията за общото търсене на петрол в света за 2013 г. се запазва

17:03 | 12.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ОПЕК: Доставките от страните извън организацията понижават пазарния ни дял

Държавите-членки на организацията на страните износителки на петрол ОПЕК обявиха, че търсенето за техния петрол през 2013 г. ще бъде със 100 000 барела дневно по-малко в сравнение с досегашните прогнози, тъй като нарастващият добив от страни извън организацията, особено на шистов петрол в Северна Америка, отнема от техния пазарен дял, съобщи MarketWatch.

От ОПЕК понижиха прогнозата си за търсенето на добивания от тях петрол през годината в унисон с коригираните си очаквания спрямо прогнозата от миналия месец, че държавите, които не членуват в организацията, ще добиват допълнително по 100 000 барела петрол дневно. Прогнозата на организацията за общото търсене на петрол в световен мащаб остава без промяна.

Търсенето за добивания в държавите-членки на ОПЕК петрол сега се очаква да се понижи през 2013 г. до 29,7 млн. барела дневно при 30,1 млн. барела дневно през 2012 г.

Очаква се през 2013 г. доставките от държавите извън ОПЕК да нараснат с общо 1 млн. барела дневно основно заради добива в САЩ, като прогнозите са, че той ще достигне най-високото си ниво от 1985 г., посочват от организацията.

Анализатори вече си задават въпроси дали ОПЕК е в състояние да запази традиционното си надмощие на петролния пазар на фона на бума на петролните добиви в САЩ, реализиран благодарение на технологиите за скално разбиване.

В проучване, публикувано през октомври от Международната агенция по енергетика, се прогнозира, че до 2020 г. американският добив на петрол може да надхвърли това на най-големия производител в ОПЕК – Саудитска Арабия.

От организацията обаче изтъкнаха затрудненията, които изпитва петролната индустрия в САЩ, като не на последно място това са високите нива на спад на добиваните суровини, които са страничен резултат от описаното сондиране. „Рисковете, свързани с прогнозата за доставките от САЩ, остават високи и е необходимо внимателно проследяване на настоящите данни за добивите в опит да се извърши преоценка на предвижданията в течение на годината“, подчертават от ОПЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още