IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК повиши прогнозата си за ръста в търсенето на петрол за годината

Добивите през януари продължават да се свиват, доближавайки се до официално определената цел

16:57 | 12.02.13 г.
ОПЕК повиши прогнозата си за ръста в търсенето на петрол за годината

Търсенето на петрол в световен мащаб през 2013 г. ще нараства по-бързо от предвижданото досега, обявиха от групата на страните, добиващи суровината, позовавайки се на признаци за възстановяване на световната икономика, съобщи Ройтерс.

Потреблението на петрол ще нарасне с 840 000 барела дневно, посочват от ОПЕК в месечния си доклад. Това е с 80 000 барела дневно повече от предишните очаквания.

Според второстепенни източници, цитирани в доклада, ОПЕК е продължила да свива добивите през януари, като понижението е с 21 000 барела дневно до 30,32 млн. барела дневно, доближавайки се до официалната цел от 30 млн. барела.

Саудитска Арабия, която е най-големият износител от групата, е добивала средно по 9,05 млн. барела дневно през миналия месец, като това е леко увеличение спрямо 9,025 млн. барела дневно през декември. Днешните данни потвърждават достоверността на цифрите за страната, предоставени през миналата седмица от източник от бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още