IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уго Чавес и Goldman Sachs в един „нечестив съюз“

Ел Президенте често хули капитализма, но с удоволствие прави бизнес с неговите символи

20:56 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Уго Чавес все още се радва на силна подкрепа в страната си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уго Чавес все още се радва на силна подкрепа в страната си. Снимка: Ройтерс

Goldman Sachs е синоним за капитализма в най-чистата му, а някои казват - в най-грубата му форма. Уго Чавес, президент на Венецуела, очевидно не трябва да е сред приятелите на инвестиционната банка. Но социалистът и банкерите имат повече общи неща, отколкото изглежда на пръв поглед; поне и двете страни имат много сходни интереси, пише в свой анализ агенцията за финансови новини Bloomberg.

Откакто Чавес, бивш офицер и парашутист, управлява страната, той национализира повече от 1000 компании. Неговата цел е ясна – социалистическа революция. Но това струва пари. Точно затова Чавес трябва да разчита на чужди инвеститори. Които от своя страна доброволно предават парите си, но в замяна на доволно висока възвращаемост. В края на краищата на Чавес може да се разчита. 

Инвеститорите, които са вложили пари в държавни облигации на страната по време на неговия мандат, са успели да спечелят малко състояние. Приходите са около два пъти по-високи от средната стойност за страните с нововъзникващи пазарни облигации.

Облигациите от Венецуела са отчели оттогава общ ръст от 681%, което съответства на годишен темп от 14,7%. Инвеститорите – от Oppenheimer Funds до Goldman Sachs Asset са взели дейно участие в това увеличение. Те разчитат на това, че Чавес ще отклони част от приходите от петрол и по този начин редовно ще посреща плащанията.

Разбира се, по време на мандата на Чавес много инвеститори се оттеглиха от страната, което направи за Венецуела по-сложно получаването на пари в сравнение с други развиващи се страни. Но затова пък инвеститорите, които останаха, печелят по-добре. Чавес никога досега не е пропуснал плащане на облигации.

Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още