IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесиите за подземни богатства са донесли 186 млн. лева през 2012 г.

Развитието на местния добив е стратегическа цел номер едно за страната ни, заяви икономическият министър Делян Добрев

16:14 | 05.02.13 г. 9
Концесиите за подземни богатства са донесли 186 млн. лева през 2012 г.

Концесиите за добив и проучване на подземни богатства са донесли 186 млн. лева в хазната през 2012 година, съобщи икономическият министър Делян Добрев по време на първата регионална газова конференция, която се проведе в София. Добрев допълни, че през 2010 година приходите от концесия са били 42 млн. лева.

Голяма част от тези приходи идват от бонусите на консорциума от три компании, заети да проучват за петрол и газ в блок Хан Аспарух, заяви още той. За правото си за проучвания Total, OMV и Repsol са платили 96 млн. лева. 

За проучванията в блока пък ще бъдат инвестирани между 1 и 2 млрд. лева. Огромната разлика е от консервативните оценки на компаниите. Те предварително правят програми за развитие, на базата на които се определят предварителните концесионни такси.

По време на дискусиите стана ясно, че местният добив покрива между 15 и 20% от потреблението на природен газ на България. Това става възможно благодарение на находищата управлявани от Melrose в Черно море, както и на увеличения добив от Чирен. От находището вече се добиват по 4,2 млн. куб. метра газ на ден, а плановете са тези количества да достигнат до 10 млн. куб. метра дневно, обясни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков.

От думите на икономическия ни министър стана ясно още, че стратегическа цел номер едно ще е именно развитието на местния добив и по тази причина в момента се правят проучвания в почти цялата акватория на Черно море. „Чакаме решението на Върховния административен съд за блок „Силистар“ и тогава ще проведем прозрачен търг за проучване. Всеки момент ще бъде публикувана и обявата за блок „Света Марина“ в Официалния вестник на ЕС“, обясни още Добрев.

Добрев отново гарантира, че в България на този етап има мораториум, забраняващ проучванията и добива на шистов газ, който също е алтернатива на доставките от Русия. „Докато не се убедим всички, че тази технология е безопасна, забраната ще продължава“, допълни той.

По време на конференцията стана ясно, че цената на шистовия газ в САЩ е шест пъти по-ниска и благодарение на „шистовата революция“ е имало свръхпредлагане на въглища. В резултат цената им е намаляла и това е довело до по-високо потребление, включително и в България, обясни изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Делисивков.

Въпреки по-ниската цена и подписаните договори за добив на шистов газ между Chevron и Румъния, както и между Shell и Украйна, в България мораториумът остава, гарантира още Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
boogeyman
преди 11 години
нещо не разбрах! това като добра новина ли трябва да го възприемаме!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
aldy
преди 11 години
Заради продажните ни и корумпирани "държавници" страната е загубила десетки милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Няма такава държава;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Всичко е до приоритети. Специално нашата държава, в този момент или до този момент не става за нищо, дори да събира данъци. С това съм много съгласен с тебе. Просто идеята ми е, че е хубаво да си защитаваме интересите, жалко, че няма администрация която да го прави. Което е най-тъжното нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
vitos
преди 11 години
Природните богатства са изчерпаем ресурс,които най вероятно ще си качват цените в бъдеще. При добива им се унищожава неминуемо и природа и инфраструктурата. Затова е важно на каква цена го дава държавата та поне да имаме сметка. А концесионните такси са около един процент. А съмнителните ти 420 млн.лв са грубо сметната пазарна цена на добитите 5,3 тона за 2012. http://***.pariteni.bg/?tid=40&oid=84471 Защо да неможе държавата сама да копае това злато,колкото и лошо да се управлява няма да прибира 0,75% както е в Челопеч например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 10
lyusien
преди 11 години
Добри пич -но виж какво става със В М З Сопот Б Д Ж сравни летище София със летищата във Варна и Бургас Мислиш ли че ако държавата експлоотираше златните находища щеше да добие злато за 420 милиона Да държавата има роля - да си събира данъците обща икономическа политика сигурност и вътрешен ред но в управлението на бизнеса не я бива Това са фактите Отречи фактите ако можеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Държавата може да се оттегли от всичко, но неща като природни ресурси, енергийни мрежи и ресурси трябва да са НАЦИОНАЛНИ. Това е единственото нещо, в което трябва да участва държавата. А и още нещо, трябва да гледа нашия интерес преди всичко, дори пред ЕС. Ако няшата държава не гледа нашия интерес, кои са пък частниците, че ще го гледат? По презумция частния бизнес минимализира разходи и увеличава печалби и винаги търси вратички в закони и админисрация, откъдето да мине. Така, че да ми говорите за частници, че гледат интереса е нещо смешно. Не съм комунист, но има сектори които ТРЯБВА да са държавни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
lyusien
преди 11 години
От концесии държавата може да си докара приходи в бюджета от около 1 милиард лв годишно и да спести държавни разходи за още 1 милиард Всички деиности с които държавата не може да се справи трябва да отиват на концесия -подземни богатства пристанища летища гари части от магистрали ж п линии Държавата е лош стопанин Виждате го всеки ден И не се впечатлявайте много от писания като на 1 витос Концесионерите може да са продали злато за 420 милиона което е съмнителна информация но разходите им за производство такси данъци разходи за околна среда заплати съоръжения машини вероятно са 400 милиона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
vitos
преди 11 години
"За правото си за проучвания Total, OMV и Repsol са платили 96 млн. лева. " - е това ако не се лъжа е еднократна такса. И от тези 186 млн.лв. около 6-7 млн. са печалбата на страната ни от изкопаното злато за годината. А концесионерите са продали това злато за около 420 млн.лв. за същата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още