IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Дайрект петролеум ще добива природен газ край Девенци*

Очаква се днес кабинетът да вземе решение за отдаване на концесия за добив на нефт и природен газ от газовото находище край Червен бряг

10:52 | 14.11.12 г.
Добрев: Дайрект петролеум ще добива природен газ край Девенци*

От втората половина на 2013 година у нас ще се добива природен газ от находището в Девенци и той ще бъде изкупуван от "Булгаргаз" на цена с 35 процента по-ниска от вносния газ. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев преди откриването на енергиен форум, посветен на инвестициите и иновациите в сектора. 

Днес на редовното си заседание Министерският съвет ще вземе решение за даване на концесия за добив на нефт и природен газ в село Девенци, община Червен бряг на компанията „Дайрект петролеум България“ АД.

Очаква се компанията да започне добив на нефт и природен газ през втората половина на следващата година, посочи Добрев и допълни, че през първите години на концесионния договор добивът ще достига размерите на добитите количества от Melrose, така че поне още 10% от местната консумация на природен газ ще бъде осигурена от местен източник”, заяви министърът.

„След 2020 година добивът ще покрива по-голямата част от нашето потребление“, каза икономическият министър.

Той уточни, че вече има подписан предварителен договор за закупуване на 80% от добитите количества от „Булгаргаз“ на цена, която е 35% по-ниска от вносния газ и така ще се гарантира по-голяма стабилност за газоснабдяването в кризисни моменти.

След решението на кабинета за отдаване на концесия, компанията ще може да започне сондажи и строителство на газопровод, за да свърже находището в Девенци с националната система.

"Дайрект петролеум България" АД има концесия за проучване на природен газ край село Девенци, Червен бряг от миналата година.

Със свое решение Министерският съвет предостави на „Дайрект Петролеум България” 35-годишна концесия за добив на природен газ и кондензат от находище „Койнаре” – участъци „Борован”, „Враняк”, „Девенци” и „Садовец”. Находището се намира на териториите на общините Враца, Борован, Бяла Слатина, Долни Дъбник, Червен бряг и Кнежа, които ще получават половината от извършваните концесионни плащания, пропорционално на територията им, попадаща в рамките на находището.

* Допълнена в 15.40 часа с решението на кабинета

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още