IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Тотал Е&П България" Б.В. ще проучва за нефт и газ в Черно море

Министерският съвет одобри издаването на разрешение на френската компания

15:41 | 25.07.12 г.
"Тотал Е&П България" Б.В. ще проучва за нефт и газ в Черно море

Министерският съвет одобри издаването на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в площ "Блок 1-21 Хан Аспарух", разположена в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Документът се издава на "Тотал Е&П България" Б.В., определена за титуляр на разрешението чрез конкурс.

Титулярът поема задължението да изпълни работна програма, отговаряща на конкурсното му предложение и изискванията на конкурсните книжа. Задължителната работна програма има за цел откриване на ново или нови конвенционални находища от нефт или природен газ. 

Всички търсещо-проучвателни работи в площ блок „Хан Аспарух" са за сметка и риск на френската компания. В случай че там бъде открито икономически изгодно за разработване и добив находище, титулярът на разрешението може да поиска да получи по право концесия за добив на нефт и/или природен газ по реда и при условията на Закона за подземните богатства. 

Преди десет дни министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че френската компания  е спечелила конкурса за проучването на находищата на газ в блока "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море. Фирмата ще работи съвместно с ОМV и Repsol. 

От ръководството на компанията обясниха, че до момента е направено мащабно геоложко проучване, като в блока ще бъдат разположени миниум два кладенеца с дълбочина на сондажите между хиляда и 2 хиляди метра. 

Премиерът Бойко Борисов още тогава коментира, че разработването на находището би довело до истинска диверсификация на газовите доставки за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още