IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващото предлагане на суровини понижи печалбата на BHP Billiton

Финансовият резултат остана под прогнозите въпреки съкращаването на разходите и повишаването на производствения капацитет

12:46 | 20.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нарастващото предлагане на суровини понижи печалбата на BHP Billiton

Една от най-големите добивни компании в света – BHP Billiton, отчете по-слаби от очакваното печалби за приключилата на 30-ти юни фискална година. Финансовият резултат на австралийското дружество остана под прогнозите въпреки съкращаването на разходите и повишаването на производствения капацитет, съобщава MarketWatch.

Oт BHP обявиха, че очакват нарастващото предлагане на енергийни продукти на световните пазари да продължи да поставя под натиск цените в известен период от време. Компанията все пак добави, че инвестиционните съкращения в рамките на отрасъла в крайна сметка ще създадат баланс между търсенето и предлагането.

Базираната в Мелбърн добивна компания обяви, че нетната ѝ печалба се е смъкнала с 30% до 10,88 млрд. щатски долара за приключилата на 30-ти юни фискална година. Приходите пък са отстъпили с 8,7 на сто до 65,97 млрд. щатски долара.

Понижаването на цените на суровините е коствало на BHP Billiton спад в приходите от близо 8,9 млрд. щатски долара. Компанията обяви също, че е понесла еднократни негативи в размер на 922 млн. щатски долара – в това число за обезценка на мините в Никъл Уест, Австралия, както и за анализ на залежите в Пермианския басейн в Тексас, САЩ.

Листнатите на борсата в Сидни акции на компания изгубиха 1,35% до 36,54 австралийски долара за брой в сесията във вторник. Книжата на дружеството на Нюйорксата борсата пък изгубиха 0,84%, търгувайки се при 66,97 щатски долара за брой в понеделник.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още