IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът за икономиката на САЩ стимулира търсенето на петрол

Енергийната суровина поскъпна с близо 2% през миналата седмица, но започва новата с отстъпление

08:15 | 20.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оптимизмът за икономиката на САЩ стимулира търсенето на петрол

Търгуваните на Нюйоркската борса петролни контракти поскъпнаха до двуседмичен връх в петък на фона на очакванията, че икономическото възстановяване на САЩ ще продължи възхода си в предстоящите седмици.

Цената на лекия суров петрол WTI с доставка през март ce покачи с 0,23 на сто до 94,32 долара за барел в края на петъчната търговия. Котировките на суровината достигнаха дори до сесиен максимум от 95,07 долара за барел – най-високото равнище от 3 януари.

В предходната сесия в четвъртък цената на актива отстъпи с 0,26% до 94,10 долара за барел. Измерена на седмична база, цената на петрола се покачи с 1,97%.

В началото на новата седмица обаче суровината губи 0,75 на сто до 93,89 долара за барел.

Търсенето на петролни контракти бе стимулирано от по-добрите от очакваното данни за пазара на жилища в САЩ. Инвеститорите възприеха правителствената статистика като още един знак за все по-стабилната икономика на САЩ, която вероятно ще има нужда от повече енергийни суровини в бъдеще.

Първоначалните заявки за жилищно строителство в САЩ се понижиха до 999 000 броя през миналия месец спрямо ревизираните 1,11 млн. през ноември. Въпреки спада резултатът остана над очаквания на експертите за понижение до 990 000.

Разрешителните за строеж в САЩ от своя страна спаднаха до 986 000 през декември, оставайки все пак в близо до 5-годишния връх от 1,01 млн. през ноември.

Отделни доклади показаха, че индустриалното производство в САЩ е нараснало с 0,3% през декември, разширявайки се за пети пореден месец. Потребителското доверие от своя страна спадна през януари.

Цената на петрола се повиши рязко в сряда, след като правителствени данни показаха, че американските петролни запаси са намалели значително повече от очакваното през миналата седмица. Новината облекчи опасенията за забавяне на търсенето от най-големият потребител на петрол в света.

Администрацията за енергийна информация на САЩ оповести в седмичния си доклад, че запасите на суров петрол в САЩ са намалели с 7,7 млн. барела през приключилата на 10 януари седмица спрямо очакванията за спад от 0,6 млн. барела.

По този начин общите материални запаси на суров петрол в САЩ достигнаха 350,2 млн. барела – най-ниското равнище от март 2012 г.

Същевременно търгуваните на борсата в Лондон фючърси върху брента с доставка през март поскъпнаха с 0,53% до 106,31 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още