IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total ще инвестира 16 млрд. долара в петролен проект в Ангола

Компанията възобновява проекта, след като е намалила стойността на инвестицията си

10:56 | 15.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Total ще инвестира 16 млрд. долара в петролен проект в Ангола

Френската петролна компания Total ще похарчи 16 млрд. долара за развитието на дълбочинен крайбрежен проект в Ангола, след неколкократно отлагане на инвестициите, съобщава Financial Times. 

Проектът Каомбо бе един от многото, които бяха отложени в последните години, след като петролните компании отстъпиха пред исканията на акционерите си да съкратят капиталовите разходи и да върнат повече кеш.

Инвеститорите настояваха, че в момент на високи разходи и стагнираща цена на петрола компаниите трябва да намалят разходите си за скъпи проекти и да използват парите за дивиденти и обратно изкупуване на акции.

Много петролни групи се вслушаха в призивите. BP миналата година заяви, че ще разпродаде активи за 10 млрд. долара в рамките на две години и ще използвате повечето от постъпленията за обратно изкупуване на акции. Италианската Eni също обяви програма за обратно изкупуване.

Миналия юли Total зарадва акционерите си, като обяви, че инвестициите на компанията ще започнат да намаляват през 2014 г. По-рано през тази година компанията повиши дивидента си от 0,59 на 0,61 евро на акция въпреки значителняи спад на тримесечната печалба.

Последните резултати на Total, оповестени през февруари, показаха 19% спад на нетната печалба за четвъртото тримесечие на 2013 г. заради слабата преработка и забавянията в ключови петролни полета.

Вчера обаче петролният гигант бяви, че възбоновява проекта Каомбо, след като разходите по него са били намалени от 20 на 16 млрд. долара. Обектът ще има капацитет от 230 хил. барела дневно, като се очаква производството да започне през 2017 г.

Total вече е най-големият оператор в Ангола – вторият по големина петролен производител в Африка с 600 хил. барела на ден, което съставлява над една трета от БВП на страната.

Total притежава 30% от проекта Каомбо, колкото има и анголската държавна компания Sonangol P&P. Sonangol Sinopec International има 20%, а Esso (поделение на ExxonMobil) – 15%.

През януари Total заяви, че ще стане първата петролна група, която ще инвестира в зараждащия се шистов сектор на Великобритания, обявявайки плановете си да похарчи около 50 млн. долара за проучване на газови находища в Източен Мидландс.

Oще пазарни новини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още