IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total започва проучвания за газ в блока "Хан Аспарух" в Черно море през юли

Френските компании вече не се оплакват от корупцията в България, увери председателят на Френско-българската търговска камара Стефан Дьолае

16:48 | 10.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Total започва проучвания за газ в блока "Хан Аспарух" в Черно море през юли

Френският петролен и газов гигант Total ще започне проучванията за наличието на газ в блока „Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море през юли. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Френско-българската търговска камара Стефан Дьолае по време на втората конференция по управление на риска на Coface на тема „Фирмена стабилност при политическа несигурност“.

През лятото на 2012 г. френската енергийна компания спечели конкурса за проучването на находищата в Черно море. Total ще работи съвместно с ОМV и Repsol. Тогава от ръководството на компанията обясниха, че е направено мащабно геоложко проучване, като в блока ще бъдат разположени минимум два кладенеца с дълбочина на сондажите между хиляда и 2 хиляди метра.

През януари консорциум от компании, начело с Total, започна проучвания за наличие на газ в черноморския шелф край Варна, до н. Галата. Според посланика на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан инвестицията на Total за 250 млн. евро е най-голямата френска инвестиция в България.

Франция планира и инвестиция от 550 млн. евро за изграждането на мегакомплекс в Рила. Според Дьолае с тези два проекта Франция ще удвои инвестициите си в България, които по негова информация до момента са за около 1 млрд. евро.

Дьолае говори и за веригата Decathlon, която миналата година отвори първия си магазин в София. В интервю за Investor.bg генералният директор на Decathlon България Алекс Джоло сподели, че изборът на компанията да присъства в България е бил стратегически правилен.

„Френските компании идват в България заради ниските разходи за труд, квалификацията на работната ръка, ниския корпоративен данък от 10% и близостта на Франция с България“, похвали страната ни той. „Французите вече не се оплакват от корупцията в България.“

Дьолае увери, че френските компании желаят все повече да инвестират в нашата страна. Той каза, че българските компании също ще могат да инвестират във Франция, като за целта през тази година Френско-българската търговска камара организира три изложения, които ще се проведат в различни градове във Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
melon
преди 10 години
Предлагам мега-комплекса да ходят са си го изсе.ат в някоя тяхна планина!Ей, докато всичко не се съсипе тука, няма мира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още