IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският посланик: България е много зависима от Русия, но няма да я оставим сама

Ако искате да сте независими, защо затваряте тръбите на „Южен поток” за трети страни, попита Ксавие Лапер дьо Кабан

21:24 | 03.04.14 г. 19
Автор - снимка
Редактор
Френският посланик: България е много зависима от Русия, но няма да я оставим сама

България много зависи от Русия в сферата на енергетиката, заяви в ефира на Bulgaria On Air френският посланик в София- Ксавие Лапер дьо Кабан.  

Той коментира и забележките на ЕК по отношение на проекта „Южен поток”, свързани със съвместимостта на газопровода с европейското законодателство.

Припомняме, че според Брюксел „Южен поток” нарушава три основни принципа на Третия либерализационен пакет – по отношение на собствеността, определянето на транзитните такси и възможността за включване на трети страни към тръбата.

Френският посланик в София коментира, че това вероятно е много интересен проект, но „ако искате да сте независими, защо искате да затворите тръбите на „Южен поток” за трети страни”. Той допълни още, че членството в Европейския съюз помага на страните да станат по независими.

„Имаме този съюз, за да не сме една малка държава срещу една голяма, каквато е Русия, за да не живеем в свят, в който най-големите страни ще се месят под предлог, че покровителстват заплашени интереси”, подчерта Ксавие Лапер дьо Кабан.

Той коментира и позицията на България по отношение на кризата в Украйна. По думите му е нормално да има противоречиви мнения, тъй като страната ни е много зависима в енергиен план от Русия.

Но „България не е сама, тя принадлежи на един съюз и на НАТО, така че няма да е сама, европейските страни ще сме до нея, ако има проблем”, заяви още Кабан.

Посланикът на Франция в София заяви още, че френските инвеститори са отворени да вложат средства в страната ни при подходящи проекти.

По думите му основните проблеми на Франция са натрупаният голям дълг в резултат на дългогодишното прилагане на небалансирани бюджети и необходимостта от извършване на реформи. Той посочи, че новият премиер на страната Манюел Валс се е ангажирал с прилагането на дълго отлагани реформи.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
http://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Marx_Monumentей ти един в Германия и честно не мога да намеря уни-то в Щатите дето седеше пред него както беше до скоро пред УНСС. Ама вземи думите ми за чиста монета, че ме хвана мързела-има и там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
http://en.wikipedia.org/wiki/Statue_of_Lenin,_SeattleЯ ский кой е тоя приятел:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
между другото-да те питам, ти харесваш ли Коларов и Димитров, щом като те са написали писмото до Сталин не са ли били читави?И едно уточнение-тия гадни проруски настроени камунези оставят 89та година държавата на 26то място в света по ИЧР. Това е по-добре от Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
снайперист. Освен Русия в бг пазаруват и Брюксел и Вашингтон и Истанбул, няма да се очудя и Атина да е купувала хора и Белград. А ние като общество ги приемаме. Та от цялото писукане с тънък гласец-обективно можем да заключим, че Русия си е гледала интереса, когато е ставало въпрос за България, както и Франция, Германия, САЩ и т.н. но просто интереса и е съвпадал по-често с нашият от колкото обратното. Няма нужда от емоции и русофилство и русофобство-щото и двете са сходни с олигофренията.Сега няколко въпроса към теб: Кой е Огнян Стамболиев? И как пишеш толкова дълги постове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
Та тая идея, добра или лоша просто си битува там. Можеш да се изкажеш против нея-и аз съм против нея, *** това е. Да-Русия е против Съединението. И е лъгала, унижавала и манипулирала България. Същото важи за ЕС, Германия, Щатите, Франция и т.н. Викат му политика. Недей нарича "европейското развитие" някаква ценност и добродетел-виж какво става с ЕС. Например въвеждането на третият пол(без да съм хомофоб, половете са два). Макар, че не бих бил съгласен с издигането на тия паметници, след като са издигнати веднъж тия дето са ги нацапали са гамени и трябва да бъдат съдени. Ако не им харесва-да съберат подписка да направят местен референдум и т.н. А за паметника на американските войници загинали при бомбандирането над София някакъв коментар? Колили сме руската армия като зелки в Добруджа...така е! Между другото самият генерал Колев е малко русофил ама това е друга тема. Не се сещам кога руснаците са изгонени от Финландия, моля те поясни? Ако и Симо Хайха да е велик-и като патриот, и като сн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
то нека не пропускаме-французи, англичани, турци, гърци, сърби, румънци, татари, монголци и т.н. Факт е-руснаците не обичат да наблягат(не отричат, а не наблягат) на културното значение на България за тях. Ем-виж каква ние културата днес-е те с такива скокльовци като теб. Кай ми как ти да ги плюеш, а те да ти се радват? Между другото-Ботев е събирал пари и оръжие в Русия, дали ти харесва или не-това също е факт. По едно време България се разделя на русофили и русофоби-ти си казал някои от русофобите(погрешно си сложил Вазов при тях, но виж-Захари Стоянов можеше да го бутнеш там), известни русофили са примерно Вазов:) и Паисий Хилендарски. Факти са-руснаците ни смятат за 16та република. В Русия панславянизмът е адски силен. Не съм съгласен с тях, ама грам, но е така. Но не искат да ни завладяват, а просто така си ни разглеждат-през призмата на панславянизмът. Ако не знаеш-това е идея за всички славяни в една държава, тая държава най-често е представяна под ръководството на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
в Чечня показваха как режат главите на руснаците като ги хванат. При това във филмчета. И те едни чудесни хора, високоморални се бореха срещу руснаците. И то така, че до ден днешен има атентати от техни камикадзета. Хамериканците заради две срутени сгради затриха две държави(Афганистан и Ирак) със стотици хиляди убити и с подкрепата на НАТО(и наша), но руснаците не могат да се защитят в Чечня? Да-Сталин е попретрепал бая народ, но както казах е грузинец, а ти сам каза, че Ленин е евреин-и кво излезе? Че не са руснаци ли? Г. Димитров хубав или лош е дал отзвук в световната история. Политици от неговият ранг, родени в България(3то царство) са много малко-Стамболов, може би цар Борис(макар и като *** на Хитлер) и дали ви харесва или не-Станишев, заради поста му в ПЕС. За Светослав I-пропускаме, че е варяжки княз(викингски)-т.е. отново не е руснак, вярно е, че е претрепал маса българи, ама ако мразим всички които са ни нанесли поражения през всичките 13 века, то нека не пропускаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
интереса, но тоя интерес е съвпадал с българският. И що не погледнеш кога сме щели да се "освободим", ако Западна Европа не е подкрепяла Османската империя-поне един век по-рано. Но западняците могат да си гледат интереса, ама руснаците нямат право...Не ми коментирай как Русия е клала поляци, щото това мен пряко не ме касае. Клала ги е-по заръката на един грузинец в условията на една от най-тежките и кръвополитни войни на всички времена(в тая война умират 20+ мил. руснаци, на второ място са 6 мил. евреи, първа от западните държави по брой жертви е Франция с 800 хил...та нека не коментираме ВСВ, щото без нея сега щеше да говориш на немски и да викаш, че славяните-т.е. всички ние-сме ***). Атентата в Света Неделя е критикуван и от самата партия и то още тогава-при това като официална позиция, квото е имало да се каже е казано-не е хубаво, че е станал, но от оня свят не може да се върнат.За разлика от към днешна дата, руснаците все пак сами си махат армията, за сметка на американцит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
И? Я ми кажи, колко французи знаят, че кирилицата е дошла от България:) Дори някой да знае, ще каже, че има спор между нас и Македония:) А Вазов явно не си го чел:)"Русия! Колко ни пленитуй име свято, родно, мило!То в мрака бива нам светило,надежда в нашите злини! То спомня ни, че ний кога смезабравени от целий свет,любов, що никога не гасне,за нази бди с най-сладък свет. Русия! Таз земя великапо шир, по брой, по сила! Тяс небето има си приликаи само с руската душа! Там, там молбите ни се чувати в днешния печален чассърца все братски се вълнуватосемдесет милйона с нас!"Иван Вазов, "Русия!"И само да знаеш-Маркс, примерно има паметници в САЩ...това кво трябва да ми говори? А за интимният живот на тоя или оня представи си колко дребно човече трябва да си, че да си позволяваш да говориш:)Без войната 77-78(и една камара други войни-около 15 на брой, започнали средата на 16ти век) сега щеше да пишеш на турски. Ако и руснаците да са си гонили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
deBill
преди 10 години
и като чета книгата "Фашизма"от Жельо Желев никакви сходства ама никакви не мога да намеря между Путин и Съвременна, а и Съветска Русия и Фашизма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още