IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на търсенето на петрол се забави до 2,5-годишно дъно

Конфликтите в Ирак и Либия имат все по-малко влияние върху цената, посочиха от МАЕ

15:37 | 11.09.14 г.
Растежът на търсенето на петрол се забави до 2,5-годишно дъно

Растежът на търсенето на петролните пазари ще бъде по-слаб, отколкото по-рано се очакваше, показа последният доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), която отново понижи прогнозите си за оставащата част от годината.

"Неотдавнашното забавянето в растежа на търсенето е забележително", изтъкнаха експертите от МАЕ в новия си традиционен месечен доклад, представен в четвъртък. "Въпреки че растежът на търсенето все още се очаква да набира скорост, очакваният темп на възстановяване на петролните пазари сега е малко по-приглушен", пише в изследването, цитирано от CNBC.

Най-новите статистически данни показват, че растежът на търсенето се е забавил до под 500 000 барела на ден през втората половина на 2014 г. Най-ниското ниво в последните 2,5 години накара водещата международна организация да преразгледа прогнозите за търсенето през третото тримесечие.

Освен това прогнозата за нарастването на търсенето на "черно злато" в световен мащаб е понижена до 900 000 барела на ден през 2014 г. и до 1,2 млн. барела на ден за 2015 г. с оглед на по-слабата перспектива за Европа и Китай. През август МАЕ понижи прогнозата си за 2014 г. до 1 млн. барела на ден.

"Въпреки че тежките конфликти в Ирак и Либия не показват признаци на затихване, техният ефект върху глобалните петролни пазарни и цените остава приглушен заради свръхпредлагането", отбелязаха от МАЕ.

"Производството на САЩ продължава да скача, а износът от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) остава над официалната цел от 30 млн. барела", добавиха от МАЕ.

Специален акцент бе поставен на еврозоната, където "макроикономическото неразположение" доминира търсенето в световен мащаб. Въпреки плановете на Европейската централна банка, която цели покачване на инфлацията в региона, съществено влияние върху цените на петрола на континента вероятно няма, като те дори могат да продължат да спадат.

"Рискът е, че цените в Европа навлизат в дефлационна спирала, която води до по-нататъшно намаляване на икономическата активност, тъй като пазарните участници ограничават инвестиционните си решения", изтъкнаха от МАЕ.

Търгуваният в Европа петрол сорт брент поевтиня под 100 долара за барел за първи път от 16 месеца в понеделник, за да се търгува на цена от 96,86 долара по време на обедната сесия в четвъртък. Конкурентният американски петрол WTI пък отстъпва до 90,59 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още