fallback

Exxon и Роснефт замразяват сътрудничеството си заради санкциите

Чисто теоретично има шанс работата да продължи, но за това е необходимо специално ново разрешение

09:29 | 30.09.14 г. 7

Американският петролен гигант ExxonMobil замразява сътрудничеството си с руската държавна компания Роснефт за сондажите в Арктика заради санкциите на Запада срещу Русия, съобщава themoscowtimes.com.

Информацията е потвърдена от говорителя на американската компания Алън Джефърс пред ИТАР-ТАСС.

“Споразумението за стратегическото сътрудничество между ExxonMobil и Роснефт предвижда реализацията на 10 съвместни проекта. ExxonMobil е преустановила работата по 9 от тях”, посочва Джефърс.

Информационната агенция припомня, че на 12 септември САЩ разшириха санкциите си срещу Русия заради ситуацията в Украйна. Под удара на новите ограничения попаднаха руските държавни петролни компании, включително и Роснефт. На американските дружества им се забранява да доставят на руските енергийни гиганти с държавно участие технологии за проучване и добив на нефт и газ в дълбоководни участъци, арктическия шелф или в шистови формации.

ИТАР-ТАСС пише, че тези санкции са нанесли и тежък удар върху самата ExxonMobil, както и по други западни корпорации. Агенцията се позовава на публикации във френската преса.

Американският гигант в последно време се затруднява да поддържа нужното ниво на добив на нефт. Ако през 2006 г. компанията е добивала по 4,5 млн. барела петролен еквивалент дневно, през второто тримесечие на 2014 г. добивите са се понижили до 3,84 млн.

В събота Роснефт обяви, че заедно с ExxonMobil са открили находище в Карско море. Запасите в региона се оценяват като сравними със запасите на Саудитска Арабия.

Още в началото на този месец обаче американската компания обяви, че финансовото министерство на САЩ ѝ е дало срок да прекрати сондажите в Карско море. Чисто теоретично има шанс работата да продължи, но за това е необходимо специално ново разрешение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
fallback