fallback

Петролът поевтиня до 17-месечно дъно под 90 долара за барел

Спадът в цената изненада повечето инвеститори след понижаването на запасите в САЩ

12:25 | 02.10.14 г. 5

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиня до 17-месечно дъно до под 90 долара за барел, смъквайки се с повече от 1% само от началото на европейската сесия.

Цената на контрактите върху актива с доставка през ноември отстъпи до 89,65 долара, отбелязвайки дневно спад от 1,20 на сто. Равнището е най-ниското от април 2013 г. насам.

Новината дойде като шок за повечето инвеститори, които вярваха, че суровият петрол е достигнал повратна точка преди докладите за запасите от суровината в САЩ в сряда, пише WBP Online.

"Ние сме на дъното в момента и при брента, и при WTI", заяви в сряда Йенс Нарвиг Педерсен, стоков анализатор в Danske Bank. Тогава "черното злато" се търгуваше за около 91 долара за барел.

Прогнозата на анализатора обаче се оказа погрешна. Очакванията му съвпаднаха с повече тези на пазарните участници, според които резките отстъпления на Wall Street в сряда ще доведат до покачване на цената на петрола.

"Американските запаси на суров петрол са намалели с 1,4 млн. барела от предходната седмица", посочи в своя доклад от сряда Администрацията за енергийна информация.

Въпреки това наличността в разпределителния център в Кушинг, Оклахома се увеличи с 315 000 барела в сряда, което вероятно е една от основните причини, стоящи зад поевтиняването в четвъртък.

Междувременно търгуваният в Европа петрол сорт брент с доставка през ноември също поевтинява рязко, изтривайки 1,16 на сто до 93,07 долара за барел. По този начин спредът между търгуваните в Европа и САЩ контракти достигна 3,42 долара на барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:33 | 10.09.22 г.
fallback