IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли златото да прекрати свободното си падане?

Предстои перфектна буря за жълтия метал, смятат експерти

15:23 | 06.10.14 г. 18
Ще успее ли златото да прекрати свободното си падане?

Златото поевтиня до най-ниското си равнище в последните 15 месеца в понеделник, повдигайки въпроси за близката и дългосрочната перспектива пред актива.

По-добрите от очакваното данни за новите работни места в САЩ през септември тласнаха долара към растеж и ограничиха търсенето на жълтия метал, разпознаван във времената на кризи като инвестиционно убежище. Това постави под натиск цената на златото, която спадна до 1 195,20 долара за тройунция в понеделник.

"Пробивът под ключовата подкрепа от 1 180 долара ще засегне допълнително златото", каза пред CNBC Крис Уестън, главен пазарен стратег в IG. Жълтият метал поевтиня до нивото от 1 180 долара за тройунция на два пъти през миналата година – през второто и четвъртото тримесечие, но впоследствие отбеляза бърз възход и в двата случая.

"Ако постигнем пробив под 1 180 долара, кота 1 100 долара ще е на масата още преди края на годината", коментира Уестън. "Предстои една перфектна буря за златото. Инфлационните очаквания в САЩ, Европа и Япония – трите най-големи икономики – спадат. Няма нужда от хеджиране", допълни той.

Цената на златото отстъпи с 9 на сто през последните шест месеца въпреки поредицата притеснителни за пазара новини. В това число влиза геополитическото напрежение в Източна Европа и Близкия изток, което се очакваше да повиши интереса към благородния метал.

Вместо това доброкачествената инфлационна среда и поскъпването на щатския долар притъпиха търсенето на актива. По-силният долар традиционно потиска търсенето на злато, правейки метала по-скъп за притежателите на други валути.

По думите на главния изпълнителен директор на Compass Global Markets Aндрю Су, който е настроен за "агресивни покупки" на злато при настоящите нива, предстои "ярка перспектива" за метала.

"Златото е подложено на свръхпродажби на това ниво. Мисля, че това е свръхреакция към силата на американския долар", каза той. "Засилването на щатските пари обаче е настроено към облекчаване", каза още Су, който очаква скоро председателят на Федералния резерв Джанет Йелън да успокои инвеститорите, че първото увеличение на лихвите е все още далеч.

Според него цената на златото ще се повиши до 1 250-1 300 долара до края на годината.

По думите на Aндрю Су предстоящият в края на октомври индийски празник Дивали е разглеждан като благоприятен период за търсенето на злато. Според него това ще даде тласък на физическото търсене през следващите седмици.

Въпреки това той отбеляза, че слабата рупия, която поевтиня с над 4% спрямо долара през последните четири месеца, и ограниченията за внос на метал ще засегнат продажбите в Индия. Страната е вторият по големина в света консуматор на жълтия метал след Китай.

През миналата година Индия въведе спорни мита и количествени ограничения върху вноса на злато като част от усилията си за намаляване на дефицита по текущата сметка на страната. Въпреки че много анализатори очакваха новото правителство да премахне тези ограничения, министър-председателят Нарендра Моди остави непроменени политиките в първия си бюджет, представен през юли.

В резултат на това Дивали, който започва на 23 октомври, ще бъде по-скоро "подкрепа, отколкото тласък", каза още Aндрю Су.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
хубаво бе имай си виждане, но гледам, че имаш проблясъци и по някое време може пък и мненията ни да намерят съвсем съвпъдък ... :)) и другите където опяват за долара и те ше дойдат на нашия хал само въпрос на време е, са само гледаме мача и дано го пуснат тея *** още малко на долу да мое купим, дет писа един в Коментарите на 660$ ми евала ако отиде до там... :)) че после не знам кво и къде ше замине ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
те Швайцерите хубаво ше гласуват да им го върнат ама йок му и немците си го искаха ама главорезите от FEDа не дадоха и не мога да си обясня защо ?!?...:))) след като повечето народ се кълне у тоя долар и няма проблеми ей го силен долар, нема страшно златото само за ламинат става ама никой не го дава физическото само хартиии цъкат там и се надлъгват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Че аз съм си проблема е че имаш разминаване с моите виждания по някои въпроси ;) +1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
обясни им колега, че на мене ми се изтърка писанието за тва злато станах вече като Паисии Златарски тука .... +1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
започваш да ми се издигаш в очите ше стане човек от тебе да знайш ... :)) +1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Преди 50-100 години, когато е било трудно да правиш международна диверзификация, златото е била много полезна част от порфейла, защото е можело да го вземеш и да избягаш с него например в Австралия.Днешно време обаче е много по лесно да диверзифицираш и да имаш в порфейла активи от всички континенти без да имаш нужда от посредничеството на златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Ако си купил златото по високо от сегашните пазарни цени, което е много вероятно, част от парите ти са дошли при мен. Това, че си купил физическо злато няма значение, защото зад всяка хартиена сделка под някаква форма има физическо злато. Представи си, че реално аз съм ти продал златото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 1
nesduhan_trader
преди 9 години
В периоди на падане на цената възможностите за реализиране на печалби са по-големи от периода на възходящ тренд. Проблема на повечето аматьори (взех думата на заем от колегата по-долу) е че никога не са уверени. Цената пада - купуват, но падне ли още, се притесняват, че са направили лоша сделка, вместо да купят пак още по-евтино. Цената се качва - страх ги е, че ако продадат никога няма да могат да възстановят актива. Всъщност тези страхове не са без основание, за това и спекулациите не са за всеки. Но стратегиите за спестяване - всеки трябва да ги владее. Ако богатството ви не е поне на 3% в ценни метали, всяко падане на цената е добра възможност за набавянето му. Притеснения не може да имате, след като разчитате на други доходи, а диверсификацията на портфейла ви ще пази богатството ви. Едно пада - друго поскъпва. Нещата са свързани. Правилото е да диверсифицирате в активи , които са свързани или с много слаба корелация, или с обратна такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Ти хабер имаш ли си какъв е фундамента на златото? Както ясно ли ти е 1 унция физическо злато колко десетрки хартиени унции обезпечава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
E как какво продаваме го нали така казаха хора злаото ще пада :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още