fallback

Ще успее ли златото да прекрати свободното си падане?

Предстои перфектна буря за жълтия метал, смятат експерти

15:23 | 06.10.14 г. 18

Златото поевтиня до най-ниското си равнище в последните 15 месеца в понеделник, повдигайки въпроси за близката и дългосрочната перспектива пред актива.

По-добрите от очакваното данни за новите работни места в САЩ през септември тласнаха долара към растеж и ограничиха търсенето на жълтия метал, разпознаван във времената на кризи като инвестиционно убежище. Това постави под натиск цената на златото, която спадна до 1 195,20 долара за тройунция в понеделник.

"Пробивът под ключовата подкрепа от 1 180 долара ще засегне допълнително златото", каза пред CNBC Крис Уестън, главен пазарен стратег в IG. Жълтият метал поевтиня до нивото от 1 180 долара за тройунция на два пъти през миналата година – през второто и четвъртото тримесечие, но впоследствие отбеляза бърз възход и в двата случая.

"Ако постигнем пробив под 1 180 долара, кота 1 100 долара ще е на масата още преди края на годината", коментира Уестън. "Предстои една перфектна буря за златото. Инфлационните очаквания в САЩ, Европа и Япония – трите най-големи икономики – спадат. Няма нужда от хеджиране", допълни той.

Цената на златото отстъпи с 9 на сто през последните шест месеца въпреки поредицата притеснителни за пазара новини. В това число влиза геополитическото напрежение в Източна Европа и Близкия изток, което се очакваше да повиши интереса към благородния метал.

Вместо това доброкачествената инфлационна среда и поскъпването на щатския долар притъпиха търсенето на актива. По-силният долар традиционно потиска търсенето на злато, правейки метала по-скъп за притежателите на други валути.

По думите на главния изпълнителен директор на Compass Global Markets Aндрю Су, който е настроен за "агресивни покупки" на злато при настоящите нива, предстои "ярка перспектива" за метала.

"Златото е подложено на свръхпродажби на това ниво. Мисля, че това е свръхреакция към силата на американския долар", каза той. "Засилването на щатските пари обаче е настроено към облекчаване", каза още Су, който очаква скоро председателят на Федералния резерв Джанет Йелън да успокои инвеститорите, че първото увеличение на лихвите е все още далеч.

Според него цената на златото ще се повиши до 1 250-1 300 долара до края на годината.

По думите на Aндрю Су предстоящият в края на октомври индийски празник Дивали е разглеждан като благоприятен период за търсенето на злато. Според него това ще даде тласък на физическото търсене през следващите седмици.

Въпреки това той отбеляза, че слабата рупия, която поевтиня с над 4% спрямо долара през последните четири месеца, и ограниченията за внос на метал ще засегнат продажбите в Индия. Страната е вторият по големина в света консуматор на жълтия метал след Китай.

През миналата година Индия въведе спорни мита и количествени ограничения върху вноса на злато като част от усилията си за намаляване на дефицита по текущата сметка на страната. Въпреки че много анализатори очакваха новото правителство да премахне тези ограничения, министър-председателят Нарендра Моди остави непроменени политиките в първия си бюджет, представен през юли.

В резултат на това Дивали, който започва на 23 октомври, ще бъде по-скоро "подкрепа, отколкото тласък", каза още Aндрю Су.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:39 | 13.09.22 г.
fallback