IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните по света падат за седми пореден месец през октомври

Зад спада стоят очакванията за по-богати зърнени култури, ръст на млечното производство и възстановяването на производството на свинско месо

18:03 | 06.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на храните по света падат за седми пореден месец през октомври

Цените на хранителните продукти по света падат за седми пореден месец през октомври, поведени от спадове на цените на месните и млечните продукти на фона на очакванията за повишаване на производството, предава Bloomberg.

Показателят на Организацията на обединените нации (ООН), включващ 55 хранителни стоки, пада с 0,2% на месечна база през октомври до 192,3 пункта, което е най-ниското ниво на индекса от август 2010 г. На годишна база индексът се понижава с 6,9%, отчитайки 16-и пореден месец на понижение през октомври. Организацията по прехраната и земеделието (FAO) към ООН обаче уточни, че показателят се стабилизира.

Падането на хранителните цени е обосновано от перспективите за по-богати зърнени култури, ръст на производството на мляко, както и възстановяване на производството на свинско месо в САЩ.

Тези фактори спомагат и за забавянето на световната инфлация, понижена допълнително от падащите петролни цени. Goldman Sachs прогнозира, че средните потребителски цени в световен мащаб ще се повишат с 3,3% през следващата година спрямо ръст от 3,5 на сто през настоящата.

При отделните компоненти индексът за цените на млечните продукти се понижава с 1,9% спрямо септември. Цените на обезмасленото мляко на прах падат с 2,3% през октомври в Океания, след като производстовото в Нова Зеландия се възстанови след период на суша. В същото време млякото на прах в Дания поевтинява с 5,5% на фона на растящото предлагане в Европейския съюз (ЕС).

Показателят за цените на месото пък се отдръпва за втори пореден месец с 1,1% до 208,9 пункта. Междувременно индексът на цените на зърнените култури нараства с 0,2% през октомври до 178,4 пункта.

Индексът на цените на растителните масла се покачва с 1% до 163,7 пункта, след като производството на палмово масло в Бразилия и Малайзия се забавя. В същото време показателят за цената на захарта скача с 4,2%, тласнат от по-ниската от очакваното реколта на захарна тръстика в засегнатите от суша региони в Бразилия.

„Цените на маслото и пълномасленото мляко на прах падат, докато тези на свинското показват слабости от юли насам“, посочва FAO. „След 5 месеца на резки спадове, цените на пшеницата се стабилизрат през октомври, подкрепени от закъснели реколти в САЩ и влошаващи се перспективи в Австралия“, отбеляза още организацията.

FAO повиши прогнозата си за световното производство на пшеница през 2014/15 г. с 4,1 млн. метрични тона до рекордните 722,6 млн. метрични тона. Също така се очаква запасите на зърнени култури в световен мащаб да нараснат с 624,7 млн. тона в края на сезон 2014/15 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още