fallback

Цените на храните по света падат за седми пореден месец през октомври

Зад спада стоят очакванията за по-богати зърнени култури, ръст на млечното производство и възстановяването на производството на свинско месо

18:03 | 06.11.14 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на хранителните продукти по света падат за седми пореден месец през октомври, поведени от спадове на цените на месните и млечните продукти на фона на очакванията за повишаване на производството, предава Bloomberg.

Показателят на Организацията на обединените нации (ООН), включващ 55 хранителни стоки, пада с 0,2% на месечна база през октомври до 192,3 пункта, което е най-ниското ниво на индекса от август 2010 г. На годишна база индексът се понижава с 6,9%, отчитайки 16-и пореден месец на понижение през октомври. Организацията по прехраната и земеделието (FAO) към ООН обаче уточни, че показателят се стабилизира.

Падането на хранителните цени е обосновано от перспективите за по-богати зърнени култури, ръст на производството на мляко, както и възстановяване на производството на свинско месо в САЩ.

Тези фактори спомагат и за забавянето на световната инфлация, понижена допълнително от падащите петролни цени. Goldman Sachs прогнозира, че средните потребителски цени в световен мащаб ще се повишат с 3,3% през следващата година спрямо ръст от 3,5 на сто през настоящата.

При отделните компоненти индексът за цените на млечните продукти се понижава с 1,9% спрямо септември. Цените на обезмасленото мляко на прах падат с 2,3% през октомври в Океания, след като производстовото в Нова Зеландия се възстанови след период на суша. В същото време млякото на прах в Дания поевтинява с 5,5% на фона на растящото предлагане в Европейския съюз (ЕС).

Показателят за цените на месото пък се отдръпва за втори пореден месец с 1,1% до 208,9 пункта. Междувременно индексът на цените на зърнените култури нараства с 0,2% през октомври до 178,4 пункта.

Индексът на цените на растителните масла се покачва с 1% до 163,7 пункта, след като производството на палмово масло в Бразилия и Малайзия се забавя. В същото време показателят за цената на захарта скача с 4,2%, тласнат от по-ниската от очакваното реколта на захарна тръстика в засегнатите от суша региони в Бразилия.

„Цените на маслото и пълномасленото мляко на прах падат, докато тези на свинското показват слабости от юли насам“, посочва FAO. „След 5 месеца на резки спадове, цените на пшеницата се стабилизрат през октомври, подкрепени от закъснели реколти в САЩ и влошаващи се перспективи в Австралия“, отбеляза още организацията.

FAO повиши прогнозата си за световното производство на пшеница през 2014/15 г. с 4,1 млн. метрични тона до рекордните 722,6 млн. метрични тона. Също така се очаква запасите на зърнени култури в световен мащаб да нараснат с 624,7 млн. тона в края на сезон 2014/15 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
fallback