IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Дилемата на ОПЕК

Ако днес във Виена не бъде договорено намаляване на производството, цената на петрола ще продължи да спада

10:25 | 27.11.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Дилемата на ОПЕК

Страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще се срещнат днес във Виена, за да решат какво ще правят със спадащите цени на петрола, пише The Economist.

Картелът, който контролира 40% от световното производство на петрол, е изправен пред дилема. Най-бедните му членове, които по принцип имат по-високи разходи за добив на петрол, искат да намалят производството, за да се ограничи поевтиняването на петрола. Цената на суровината сега се намира на 4-годишно дъно.

Богатите пък, които могат да извличат петрол по-евтино, предпочитат да продължат с изпомпването и да задържат пазарния си дял.

ОПЕК вече не е на върха – сега САЩ произвеждат повече петрол от Саудитска Арабия. Но картелът все още е значим фактор на световния петролен пазар.

Ако във Виена не бъде договорено намаляване на производството, абсолютно сигурно е, че цената на петрола ще се плъзне още по-рязко надолу.

Това биха били лоши новини за страните производителки извън ОПЕК, измежду които и САЩ и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Като цяло е вярно, само има 2 подробности.1. Следва да се разделят губещите в 2 групи - в едната са производителите на алтернативен петрол - САЩ и Канада (да не се забравя), които ще пострадат поради неефективен добив. В другата група са Иран и Русия, които са крайно зависими бюджетно, но нямат проблем да добиват и при 30$ за барел2. Другата подробност е, че тези ниски цени дългосрочно са лоши най-вече за зелените технологии. И аз искам да карам ел. кола, обаче при 100$ за барел тя едвам едвам си струва, а при 70$ , да не говорим за 50 и 30$ става катастрофална инсвестиция. Същото важи и за всички други еко-технологии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още