fallback

Игор Сечин: Цената на петрола може да падне и под 60 долара за барел

След 2025 г. добивът на шистов петрол в САЩ ще намалее заради самата ресурсна база, смята главният изпълнителен директор на „Роснефт“

08:48 | 28.11.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола може да падне до средата на следващата година до под 60 долара за барел, заяви един от най-влиятелните петролни предприемачи в Русия Игор Сечин в интервю за австрийския всекидневник Die Presse.

Сечин, който е главен изпълнителен директор на „Роснефт“ - руският най-голям петролен производител и най-голям данъкоплатец в страната, заяви още, че американското петролно производство ще се свие след 2025 г.

„Очакваме, че е възможно цената да падне до 60 долара и по-надолу, но само през първата половина или към края на първата половина на годината“, заяви Сечин. По думите му „Роснефт“ е достатъчно еластична и разполага с резерви, така че цена от 60 долара няма да е фатална за концерна. „Разбира се, в такъв случай ние ще трябва да отложим скъпите проекти“, призна той. 

Според Сечин решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да не се намали производството не е нещо необичайно. „Трябва да си признаем, че сегашните браншови структури, като  Международната агенция по енергетиката, Секретариатът на Енергийната харта и ОПЕК, не си изпълниха функциите. Считам, че в бъдеще по-голямо влияние ще имат не картелните организации, а създаването на един Съвет за пазара, в който да влизат не само производители на петрол, но и консуматорите, както и регулаторните органи“, заяви още Сечин.

Припомняме, че в четвъртък ОПЕК реши да не намалява добива на петрол въпреки сериозния спад на цените. Решението доведе до четиригодишно дъно на цените на брента до под 73 долара за барел. Около 40% от пазара на петрол се контролира от ОПЕК, но Русия не е член на организацията. 

Сечин, който се срещна преди форума на ОПЕК с представители на големите страни производители, заяви, че Русия има потенциала да намали производството си с между 200 000 и 300 000 барела на ден, ако цените останат ниски.

Сред фундаменталните причини за спада на цената на „черното злато“ според Сечин е „известно свръхпредлагане“. „Освен това САЩ престанаха да подкрепят долара. Третият фактор е свързан с местния пазар на САЩ, а именно насърчаването на добива на нефт от битуминозни шисти. Този добив ще се увеличи. Но почти всички експерти са съгласни, че в периода 2017-2025 г. ще се достигне тавана. След 2025 г. добивът ще намалее заради самата ресурсна база, доколкото ни е известно днес. Но точно сега американския добив на шистов петрол насърчава спада на цените, а спадът на производството в бъдеще ще доведе до ръст на цените“, заяви Сечин. По думите на Сечин санкциите срещу Русия може да имат по-сериозен ефект и върху самата Европа. „В Германия 300 000 работни места са свързани директно с износа за Русия. Пренасянето на санкциите от политическата върху предприемаческата страна е голяма грешка. А Наполеон е казал, че една грешка може да е по-лоша от престъпление. Контрапродуктивно е да бъдат продължавани тези безсмислени санкции. Трябва да седнем на масата за преговори“, добави главният изпълнителен директор на „Роснефт“. 

Припомняме, че в края на април името на Игор Сечин, който е дългогодишен сподвижник на Путин, работил с него още в Санкт Петербург в началото на 90-те години, а по-късно и в Кремъл като него близък помощник и като вицепремиер, попадна в списъка със санкционираните от САЩ и ЕС лица заради кризата в Украйна. На него бяха замразени банковите авоари и му се забрани да пътува до САЩ. 

През август пък руският петролен гигант поиска до 1,5 трлн. рубли (42 млрд. долара) държавна помощ от руското правителство, сигнализирайки по този начин, че спирането на дългосрочното финансиране от САЩ за най-голямата руска компания вече взима своя дан.

Контролираната от държавата компания, която произвежда около 40% от руския петрол, има натрупан дълг за 12 млрд. долара, който трябва да изплати до края на годината, включващ и заеми, използвани за придобиването на конкурентната TNK-BP през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
fallback