IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС разшириха санкциите срещу Русия*

Акциите на газовия монополист „Газпром“ поскъпват, след като Алексей Милер и „Газпромбанк“ не се озоваха в списъка

17:16 | 28.04.14 г. 20
Автор - снимка
Създател
САЩ и ЕС разшириха санкциите срещу Русия*

Правителството на САЩ обяви нови санкции срещу Русия заради политиката й по отношение на Украйна. Новите ограничения засягат седем длъжностни лица от Руската федерация и 17 компании, съобщи Ройтерс. 

Според обявените от говорителя на Белия дом мерки двама от седмината са хора от близкото обкръжение на президента Владимир Путин, а всичките 17 компании са свързани с хора от това обкръжение.

Министерството на търговията на САЩ въвежда спрямо 13 от тези компани и "допълнителни ограничения".
Замразяват се банковите авоари и се забранява пътуване до САЩ на Олег Белавенцев, Сергей Чемезов, Дмитрий Козак, Евгений  Муров, Алексей Пушков, Игор Сечин и Вячеслав Володин, предава ИТАР-ТАСС. 



Най-известното име сред тях е Игор Сечин - дългогодишен сподвижник на Путин, работил с него още в Санкт Петербург в началото на 90-те години, а по-късно и в Кремъл като него близък помощник и като вицепремиер.

САЩ ще забранят износа на високотехнологични продукти, които могат да спомогнат за укрепване на руския военен потенциал, добавя Ройтерс. Ще бъдат отнети всички издадени експортни лицензи за такава продукция, уточнява Белият дом. 

В списъка с наказани компании са добавени и 17 юридически лица. Значителна част от тях са под властта на Генадий Тимченко - ООО "Акваника" (производител на минерална вода), "Авиа Групп" и "Авиа Групп Норд", "Сахатранс", пет фирми от орбитата на "Стройтрансгаз", жп операторът "Трансойл" и холдингът Volga Group.

Други са под контрола на братята Ротенберг - част от петербургската група около президента Владимир Путин, която забогатя в годините на неговото управление. Това са СМП банк и Инвесткапиталбанк, "Стройгазмонтаж", както и дъщерните структури на вече санкционираната банка "Россия" (известна още като "банката на Путин") - Собинбанк, лизинговата компания "Зест" и инвестиционната компания "Аброс".

На американските компании се забранява да имат какъвто и да е бизнес с попадналите в списъците физически и юридически лица.

Според декларацията на Белия дом Русия e нарушила Женевското споразумение от 17 април, с което трябваше да се свали напрежението в Украйна. “От 17 април Русия не направи нищо, за да изпълни своите ангажименти, поети в Женева и вместо това кризата ескалира", се казва в изявлението на Белия дом. “Участието на Русия в неотдавнашното насилие в източната част на Украйна е безспорно". Москва, от своя страна, обвинява САЩ и новото украинско правителство в Киев за нестабилността.

Междувременно и ЕС разшири санкциите си срещу Москва заради кризата в Украйна. В понеделник Брюксел наложи нови ограничения срещу още 15 лица от Русия и Украйна, като с това общият брой на засегнатите достига 46 лица. На тях им е забранено да влизат на територията на ЕС, а банковите им сметки в европейски банки подлежат на замразяване.

Решението е взето от 28-те постоянни представители на страните членки на ЕС на заседание в Брюксел, тъй като напрежението в Украйна не намалява, посочиха дипломатически източници.

Добавените имена ще станат известни едва след публикуването му утре в "Официалния вестник" на ЕС. 

На фондовата борса в Москва пазарните участници реагират с облекчение на санкциите, които според тях не са толкова остри, колкото се очакваше. Водещият индекс MICEX се повиши малко след обявяването с почти 30 пункта и в следобедните часове е с ръст от 0,7% до 1288,8 пункта. Тим Аш, анализатор в Standard Bank, отбелязва, че курсовете са реагирали положително, защото „пазарът е очаквал нещо много по-лошо". 

Книжата на газовия монополист „Газпром“ се повишават от под 125 до 126,8 рубли за брой, след като президентът на компанията Алексей Милер и принадлежащата към компанията банка „Газпромбанк“ не се озоваха в списъка с допълнително санкционираните лица и компании.  

Санкциите срещу ръководителя на "Роснефт" Игор Сечин доведоха до спад с близо 4% акциите на компанията на борсата. Британската група ВР веднага обяви, че в дългосрочен план продължава да работят с "Роснефт", в която контролира дял от 19,75%.

*Актуализирано към 17,20 часа с решението на ЕС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Опк, нема да има световна война, споко ;-)Мичелис, ама така си е и аз не искам да ме цака султана ама нейсе. Предпочитам поне интернет да имам. Джуджето иска и него да ми гепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
Да-това прави чак дразнещо впечатление-Русия мълчи, мълчи, пък си вземе Крим...И сега понеже Запада говори, говори и нищо не право повече, какво ще спре Русия да си вземе и други части? Ще и говорят докато и доскучае до смърт ли? Глупави, глупави дипломати, които не са чели достатъчно и мислят, още по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
И кво стана сега? Оти ручахте жабетата? хахаха..."Лондон. Европа не може да си позволи търговски бойкот на Русия, заяви министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг, предаде РИА Новости. Бойкот означава пълен отказ от руски внос. Ние не можем да бойкотираме, понеже много страни зависят от доставките на руски газ. Ние не обявяваме бойкот или търговска война, понеже много британски компании имат бизнес-интереси в Русия , направили са големи инвестиции в Русия. Ако въведем допълнителни мерки , това безусловно ще окаже влияние на тези компании.Към санкции трябва да се подхожда обмислено и те да се въвеждат по начин, по който да оказват въздействие на Русия, но да не нанасят щети на европейската икономика, заяви Хейг."По^серковци! Този същият до вчера се пенеша и плашеше с нокаутиращи санкции!И все още Русия не се е изказала - пак мълчи! хахаха... Продължават да говорят за Русия в 3-то лице като за нещо в ъгъла и точно това ще им донесе нов, по-силен тукат между очите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
Lucifer
преди 10 години
Когато едно афро-шимпанзе отиде чак на другия край на света да обяснява там на аборигените как щял да наказва белите хора в европа, то значи наистина е умрял от страх че вече никой не го взема на сериозно в тоя свят. Какъв по-голям PR за федералистите в източна украйна??????????????????????????????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
не става въпрос за BRIC &Co. ама малко прекалено много американско влияние става работата и не е приятно, не може винаги само Американския МВФ, Световна Банка, ФЕД, да казват на света какво да прави и да ги задължава с долари да търгуват, не може да си печатат до безкрай и да се правят на отворени просто това искам аз да се промени, затова подкрепям руснаците, за да може всяка държава да си търгува със злато или с нейната валута а не да обират хората само, сега разбра ли ме правилно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 10 години
Много пъти - съгласен. Ми че то тва с разни рейтинги, валути и т.н. подслушваници си е високотехнологична. Само, че :1) не е световна, няма и да бъде.2) не мрът много ора3) ония от 19 век, не я могат и заради туй ползват калашници. Нема се плашите. Добри времена идат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Опк, Аз с калашник спя под възглавницата.Ич не се кефя на уси или еси. Дори напротив ! Но залагам кот кайш - световна война няма да има. Нито пък правилния път е раша/брик &ко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
а да видиме, дали нема да видиме ... :))) а па ти седи на тая кълка още 100 години да властва долара ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 8
abdul
преди 10 години
Ква война ? Между някакви аборигени от 19- век, които се мъчат да забранят интернет и УСА, ЕС и други развити държави ли ? Хмм, УСА, ЕС може да не са най-доброто нещо в момента, но със сигурност разковничето не е в това, което показва путин, брикс, мрикс и всякаквикс... Бегълците все още бегат на запад, не на изток, другарке ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
toto 2
преди 10 години
Ще го преместят от единия в другия крачол ,имаха достатъчно време да се подготвят ...От цялата гимнастика както винаги страдат сиромасите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още