IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС разшириха санкциите срещу Русия*

Акциите на газовия монополист „Газпром“ поскъпват, след като Алексей Милер и „Газпромбанк“ не се озоваха в списъка

17:16 | 28.04.14 г. 20
Автор - снимка
Създател
САЩ и ЕС разшириха санкциите срещу Русия*

Правителството на САЩ обяви нови санкции срещу Русия заради политиката й по отношение на Украйна. Новите ограничения засягат седем длъжностни лица от Руската федерация и 17 компании, съобщи Ройтерс. 

Според обявените от говорителя на Белия дом мерки двама от седмината са хора от близкото обкръжение на президента Владимир Путин, а всичките 17 компании са свързани с хора от това обкръжение.

Министерството на търговията на САЩ въвежда спрямо 13 от тези компани и "допълнителни ограничения".
Замразяват се банковите авоари и се забранява пътуване до САЩ на Олег Белавенцев, Сергей Чемезов, Дмитрий Козак, Евгений  Муров, Алексей Пушков, Игор Сечин и Вячеслав Володин, предава ИТАР-ТАСС. 



Най-известното име сред тях е Игор Сечин - дългогодишен сподвижник на Путин, работил с него още в Санкт Петербург в началото на 90-те години, а по-късно и в Кремъл като него близък помощник и като вицепремиер.

САЩ ще забранят износа на високотехнологични продукти, които могат да спомогнат за укрепване на руския военен потенциал, добавя Ройтерс. Ще бъдат отнети всички издадени експортни лицензи за такава продукция, уточнява Белият дом. 

В списъка с наказани компании са добавени и 17 юридически лица. Значителна част от тях са под властта на Генадий Тимченко - ООО "Акваника" (производител на минерална вода), "Авиа Групп" и "Авиа Групп Норд", "Сахатранс", пет фирми от орбитата на "Стройтрансгаз", жп операторът "Трансойл" и холдингът Volga Group.

Други са под контрола на братята Ротенберг - част от петербургската група около президента Владимир Путин, която забогатя в годините на неговото управление. Това са СМП банк и Инвесткапиталбанк, "Стройгазмонтаж", както и дъщерните структури на вече санкционираната банка "Россия" (известна още като "банката на Путин") - Собинбанк, лизинговата компания "Зест" и инвестиционната компания "Аброс".

На американските компании се забранява да имат какъвто и да е бизнес с попадналите в списъците физически и юридически лица.

Според декларацията на Белия дом Русия e нарушила Женевското споразумение от 17 април, с което трябваше да се свали напрежението в Украйна. “От 17 април Русия не направи нищо, за да изпълни своите ангажименти, поети в Женева и вместо това кризата ескалира", се казва в изявлението на Белия дом. “Участието на Русия в неотдавнашното насилие в източната част на Украйна е безспорно". Москва, от своя страна, обвинява САЩ и новото украинско правителство в Киев за нестабилността.

Междувременно и ЕС разшири санкциите си срещу Москва заради кризата в Украйна. В понеделник Брюксел наложи нови ограничения срещу още 15 лица от Русия и Украйна, като с това общият брой на засегнатите достига 46 лица. На тях им е забранено да влизат на територията на ЕС, а банковите им сметки в европейски банки подлежат на замразяване.

Решението е взето от 28-те постоянни представители на страните членки на ЕС на заседание в Брюксел, тъй като напрежението в Украйна не намалява, посочиха дипломатически източници.

Добавените имена ще станат известни едва след публикуването му утре в "Официалния вестник" на ЕС. 

На фондовата борса в Москва пазарните участници реагират с облекчение на санкциите, които според тях не са толкова остри, колкото се очакваше. Водещият индекс MICEX се повиши малко след обявяването с почти 30 пункта и в следобедните часове е с ръст от 0,7% до 1288,8 пункта. Тим Аш, анализатор в Standard Bank, отбелязва, че курсовете са реагирали положително, защото „пазарът е очаквал нещо много по-лошо". 

Книжата на газовия монополист „Газпром“ се повишават от под 125 до 126,8 рубли за брой, след като президентът на компанията Алексей Милер и принадлежащата към компанията банка „Газпромбанк“ не се озоваха в списъка с допълнително санкционираните лица и компании.  

Санкциите срещу ръководителя на "Роснефт" Игор Сечин доведоха до спад с близо 4% акциите на компанията на борсата. Британската група ВР веднага обяви, че в дългосрочен план продължава да работят с "Роснефт", в която контролира дял от 19,75%.

*Актуализирано към 17,20 часа с решението на ЕС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Искаш да кажеш, че войната е неизбежна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
abdul
преди 10 години
Петрол/газ нема да видиш скоро в рубли. В тва можеш да си 101% сигурен. Ако искаш веднага връзвам един бидон :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
Аааа, ясно ;)) - видяхме направената актуализация в 17:20 и все пак, сега -за сега, пак не изглеждат съвсем "синхронни" нещата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
Тия пичове нали щяха да действат синхронизирано, на ниво Г-7 със санкциите с/у Русия ? Г-1 са ясни, другите до 7, май не бързат особено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
Какво друго им остава, освен медийна война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 11
Internet
преди 10 години
сега обаче ще има обратни санкции и първа Visa вече пищиИдват западните облигации, депозитите, петролът и газта ще се купуват вече само срещу рубли и т.н.Мъка за негърчето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още