IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутното хеджиране има все по-голям смисъл за инвеститорите

Колкото повече големите световни икономики се движат с различни темпове, толкова по-волатилен е валутният пазар

17:30 | 18.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Светът от гледна точка на фокусирания върху САЩ инвеститор изглежда доста оптимистичен в момента. Неочаквано силната американска икономика, високите цени на акциите и постепенното съживяване при сделките поставиха Wall Street в позитивна нагласа относно вътрешния пазар, пише пазарната редакторка на Financial Times Дженифър Хюз.

„Бих казал, че по-голямата част от инвеститорите, съдейки по мои клиенти от целия свят, ако ги питам за Америка, ще отговорят: „С прекомерна експозиция съм, но смятам да я увелича още“, коментира шефът на Carlyle Харви Шуорц на годишната среща на института Milken наскоро.

На срещата се изяви и шефката на Citigroup Джейн Фрейзър, която игнорира опасенията относно високите борсови оценки. Тя посочи двата наратива, които повишиха акциите през последните месеци, отбелязвайки, че ако растежът остане стабилен, това ще даде основание на акциите да скочат, но ако икономиката се забави и намаленията на лихвените проценти се възприемат за неизбежни, те също ще спечелят.

Но не всички облаци бяха разсеяни, особено за инвеститорите, които гледат към чужбина. Геополитическият риск присъства постоянно в разговорите на инвеститорите - както и предизвикателствата при навигирането на промените в икономиките, движещи се с различни темпове. Най-яркият израз на това е връщането на валутното хеджиране на дневен ред.

„Дълго време инвеститорите не трябваше да се тревожат много за валутите“, посочва Карън Карниол-Тамбур, съглавен инвестиционен директор в хедж фонда Bridgewater Associates, на конференцията Milken. Тя каза, че е разговаряла с инвеститори, които са изтъкнали скорошни страхотни инвестиции, но са съжалявали как валутните движения са ги скапали.

Йената е най-очевидният пример, претърпявайки през последния месец спиращи сърцето колебания спрямо долара. Курсът ѝ се повиши с три йени само за минути поради предполагаема намеса от страна на властите, за да забавят спадането му. Карниол-Тамбур посочи ефекта от валутата върху японските акции: „Япония беше невероятна – страхотно борсово представяне – но ако помислите за валутната си експозиция ще се въздържите.“

През изминалата година японската валута спадна с почти 13%, тъй като местните монетарни власти само леко се отдръпнаха от супер разхлабената парична политика, докато доларът беше подкрепян от по-високи лихвени проценти за по-дълго, отколкото се очакваше.

Така, за нехеджиран инвеститор възвръщаемостта на японския индекс Topix е 17% в долари за 12 месеца. Тези обаче, които са се хеджирали, са постигнали над 30%, надминавайки печалбите на американския индекс S&P 500.

Хеджирането може да бъде средство за подобряване на възвръщаемостта, но за мнозина дискусиите са за защита от риска от непредвиден шок. „Инвеститорите използват долара като хедж срещу геополитиката, а не като залог срещу други страни“, посочва Елизабет Бъртън, клиентски инвестиционен стратег в Goldman Sachs Asset Management.

Бъртън казва, че около една трета от институционалните инвеститори хеджират валутния риск. „Инвеститорите може да нямат нужда от хеджиране на долара в момента, като се има предвид силата на зелената валута, но то може да ги постави в по-добра позиция, ако доларът се обезцени в бъдеще.”

Това е труден баланс за инвеститорите, които са свикнали да мислят за долара като за убежище в проблемни времена и като печеливш от „изключителността“ на САЩ, която се разви през последното десетилетие, тъй като техните пазари превъзхождаха другите.

Все пак големите колебания на долара и в двете посоки имат потенциала да разстроят инвестиционните стратегии. Анализаторите на Bank of America (BofA) наскоро посочиха необходимостта американските компании да обмислят своята валутна експозиция, в случай че доларът се повиши още повече - което би отслабило печалбите им, след като доходите от чужбина бъдат репатрирани.

„Въпреки че нашите прогнози все още предвиждат евентуална слабост на долара в средносрочен план, повратната точка стана по-трудна за определяне във времето“, пишат те до клиентите. „Аргументът за хеджиране на риска от поскъпване на долара през останалата част от годината значително нарасна за американските корпорации.“

Фючърсните цени за закупуване на долара в бъдеще предлагат отстъпка от спот цената спрямо много други основни валути. Това означава, че доларът се оценява на по-ниско ниво спрямо, да речем, неговия канадски аналог за транзакции с доставка през ноември, отколкото сега. Екипът на BofA изчислява, че въз основа на последните цени има около 80 процента вероятност щатския долар да се е обезценил спрямо канадския след шест месеца.

Хеджирането не е безплатно, но колкото повече големите световни икономики се движат с различни темпове, толкова по-оправдано е то, завършва Хюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 18.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още