IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

25 години след създаването си еврото губи от статута си, а доларът все още е крал

Делът на единната европейска валута в Swift трансакции е спаднал до 22% към края на миналата година

13:56 | 24.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Еврото празнува 25 години съществуване този месец след създаването си като цифрова валута през 1999 г., последвано от въвеждането на физически банкноти и монети през 2002 г. То се внедри успешно като местно обменно средство в еврозоната с 20 страни членки. Макар че оцеляването ѝ вече не е застрашено, общата валута не постигна голям напредък в по-широката си цел да оспори ролята на долара като резервна валута в света и вместо това отстъпва от позициите си, пише Маркъс Ашуърт за Bloomberg.

Дедоларизацията е постоянна тема, но зелената валута си остава крал. Използването на еврото в Swift трансакции – основната световна система за трансгранични разплащания, е намаляло до 22% към края на миналата година спрямо 38 на сто през януари. Доларът е направил съответстващ скок, като употребата му е нараснала до 48% спрямо 40% към началото на миналата година. Това до голяма степен се дължи на промяна в пазарната практика, когато Swift промени метода си за изчисляване, за да измерва по-точно данни от търговски банки, изпращани на Европейската централна банка (ЕЦБ), но общата валута не успява да изпълни стремежите на създателите си.

Използването на еврото е намаляло значително през миналата година. Графика: Bloomberg LP Използването на еврото е намаляло значително през миналата година. Графика: Bloomberg LP

Струва си да се отбележи, че употребата на „други“ валути също е нараснала до 15% в края на 2023 г. спрямо 10% към началото на годината. Китайският юан постига дял от 4% и се изкачва на четвърто място преди японската йена, а паундът остава на трето място. Но промяната е в ход – глобалните разплащателни потоци може вече да не бъдат улавяни подробно в данните от Swift.

Двустранната търговия между Китай и Русия и останалите страни от конфедерацията БРИКС+ е трудно оценима, но възможността за растеж там е ясна. Кит Джъкс, главен валутен стратег в Societe Generale, казва, че истинският проблем е във фрагментацията. Той счита, че става все по-трудно да стигнем до точен прочит на данните, но очаква след време нарушението от пандемията и засилването на геополитическото напрежение да доведат до по-малко търговия както в долари, така и в евро.

Последиците от нашествието на Русия в Украйна намаляват пазарния дял на еврото, казва Марк Тинкър, главен изпълнителен директор на ToscaFund Hong Kong. В блога си Market Thinking Тинкър отбелязва, че забраната през март 2022 г. на Русия да използва Swift в комбинация с други санкции накараха Европа да купува втечнен природен газ от САЩ и Катар в долари. В момент, когато БРИКС+ започва да използва по-малко долари, Европа на свой ред е принудена да използва по-често американската валута.

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ беше инициатор на замразяването на чуждестранните резерви на Русия, но ЕС последва хода ѝ, макар че планира само да облага печалбите, не и да изземе активите. Смята се, че около 200 млрд. долара са държани в европейски институции, повечето са блокирани в белгийската финансова компания Euroclear.

Двойният удар от прекратяването на европейската зависимост от евтини руски горива, за които се плащаше само в евро, и наложителното изместване към доларовия енергиен пазар показва радикална промяна в глобалната търговия. Някои от последиците за суровините ще се разсеят с времето, тъй като преходът към възобновяеми енергийни източници продължава, но по-постоянна е промяната в това, което ЕС продава на Русия и Китай. Много луксозни и промишлени стоки, които Русия е купувала от Европа, сега се насочват към Китай и Хонконг. Това е най-лошото от всички светове за износната машина в евро, въпреки че поне стойността на общата валута е стабилна и относително в унисон с дългосрочното ѝ средно равнище спрямо долара.

Еврото се движи в относително постоянен диапазон след кризата преди десет години. Графика: Bloomberg LP Еврото се движи в относително постоянен диапазон след кризата преди десет години. Графика: Bloomberg LP

Търговските отношения между Китай и ЕС са на стойност 900 млрд. долара годишно, но те все повече вредят на дългосрочните интереси на Европа. Китай купува от блока продукти с не толкова висока стойност. Германският автомобилен сектор увеличава производството на електромобили, за да се бори с пороя от китайски евтини електромобили, но е изправен пред страховита битка. Германия поне има паричната огнева мощ да защити индустриите си – пакет на стойност 902 млн. евро убеди шведският производител на батерии за електромобили Northvolt да изгради нов завод за батерийни клетки в Германия вместо в САЩ.

Останалата част от европейската промишленост може да се нуждае от по-широка подкрепа като повече общ дълг на ЕС, за какъвто призовава френският президент Еманюел Макрон. Надеждите еврозоната да въведе обхватен фискален съюз се изпаряват, но са нужни много действия за преодоляване на проблемите като отговор на постоянните бюджетни дефицити и вял растеж, преди да станат възможни големи политически реформи като създаване на съюз на капиталовите пазари.

Макар че спадът в използването на еврото и съответстващият скок в доминацията на долара може да са били прекомерни миналата година, всяка корекция вероятно ще бъде скромна, докато геополитическият въздух не се прочисти. Част от загубата на статут и значимост на еврото ще бъде постоянна. Позицията на долара като глобална резервна валута е неопровержима. 12 години след обещанието на Марио Драги да направи каквото е нужно за опазването на еврото, съществуването му може да е гарантирано, но глобалната му роля съвсем не е сигурна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още