IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутен експерт: Слабостта на долара ще остане за втората половина на 2024 г.

Остава ли лихвеният диференциал в полза на щатската валута, коментира Веселин Бекяров, главен валутен дилър за България в iBanFirst

15:54 | 03.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато не видим силен спад в икономическата активност на САЩ, пазара на труда и потреблението, няма как да обявим края на силния долар. Това мнение изрази в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Бекяров, главен валутен дилър за България в iBanFirst.

Той прогнозира, че слабостта на долара ще остане за втората половина на 2024 г.  

Бекяров цитира анализатори, които обаче очакват ЕЦБ първа да намали основната си лихва, тъй като голяма част от европейските страни са в техническа рецесия. По думите му повишеното ниво на щатския долар през последните две години оказа отрицателно влияние върху компаниите, които внасят продукти деноминирани в долари. „Скъпият щатски долар никога не е бил в полза на българските компании, тъй като държавата по този начин вкарва повече инфлация“, отбеляза валутният експерт.

Спрямо прогнозите за 2024 г. той съветва икономистите да не се доверяват на консенсусите, а да застраховат валутния си риск, за да си запазят маржовете.

„Основният фактор, който влияе върху стойността на една валута, е лихвеният процент, взимайки това предвид лихвата в САЩ все още остава висока. Фед не са взели крайно решение дали ще има още едно повишение на лихвите, балансът на рисковете беше определен като по-ясно изразен“, посочи той.

Бекяров смята, че може да сме видели края на цикъла на повишение на лихвите в САЩ, както и, че „най-вероятно в Европа също е настъпил пикът на лихвите и няма да има повишение отново. Валутният експерт потвърди, че лихвеният диференциал „обаче остава в полза на щатския долар“.

Той изтъкна, че представянето на американската икономика е много по-добро в сравнение с европейската, тъй като потреблението е огромно. По думите му, от друга страна, високите лихви започват да взимат своите жертви – потребителите все повече използват кредитните си лимити и спестяванията си, което „не може да продължи дълго“.

Кои са по-стабилните пазари в света? С какво спечели инвеститорите Полша? Прости ли се Китай с двуцифрените ръстове на икономиката си? Какви са перспективите пред валутния пазар догодина?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още