IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потапя ли протекционизмът света в нови търговски войни?

Западните компании в миналото търсиха Югоизточна Европа заради евтиния труд, но сега идват тук заради по-големия потенциал за растеж, посочи Йохан Габриелс

23:23 | 01.06.23 г. 1

Новата вълна на протекционизъм в глобален мащаб не означава непременно срив в глобалната търговия, но създава рискове от засилена валутна волатилност и търговски войни между регионите. Очакванията за движението на стоки по света са за контролиран спад, последван от застой през следващите две години. Това прогнозира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Йохан Габриелс, регионален директор за Югоизточна Европа в iBanFirst, един от големите доставчици на валутни услуги и международни плащания в Европа.

„Широкомащабни програми като обновяването на инфраструктурата и привличане на чисти технологии в САЩ, обявени от Закона за намаляване на инфлацията, или Зелената сделка на ЕС, са два основни двигателя на глобалния протекционизъм, които могат постепенно да доведат до търговска война“, очаква той.

Според Габриелс, след Covid, войната в Украйна, енергийната криза и нуждата от намаляване на зависимостта от Русия и Китай, такива действия са донякъде разбираеми. „Насърчаването на преместване и създаване на производства в съседни или приятелски държави има смисъл и от климатична гледна точка“, добави той.

Регионалният директор за Югоизточна Европа в iBanFirst предположи, че ще има „меко приземяване на глобалната търговия и нулев растеж тази и следващата година. „След 2024 г. ще се върнем към световната търговия и темпът на растеж на икономика ще се задържи“, посочи финансистът.

По думите му четири основни фактора ще окажат отрицателно влияние на международната търговия през тази година – продължителната война в Украйна; устремът за стратегическа автономия на западните държави; финанси и пазари, където високите лихвени проценти са новото нормално явление, и предизвикателствата в борбата с климатичните промени.

В прогнозата на iBanFirst, представена от Йохан Габриелс, регионът на Балканите и Източна Европа може да види по-голям растеж в близко бъдеще, особено ако се намери скорошно разрешение на конфликта в Украйна. Той посочи, че за този растеж може да помогнат процесите на намаляване на зависимостта от Китай, както и по-голямата активност на местни предприемачи в региона.

"Западните компании в миналото търсиха Югоизточна Европа заради евтиния труд, но това се променя – сега идват тук заради по-големия потенциал за растеж", коментира финансистът.

Той потвърди, че основните валути в региона остават евро и долар и съветва бизнесите да се защитят от волатилността при тях, която, според  Габриелс, ще продължи да бъде движена от конфликтите и протекционизма в близко бъдеще.

"Смятаме, че САЩ ще навлязат в рецесия до края на годината... и вероятно ще има поскъпване на еврото в края на 2023 г. или началото на 2024 г.", позова се на анализа на iBanFirst Йохан Габриелс.

Какво ще е влиянието на ниършорингът върху търговията? Потопи ли се валутната търговия в растящия протекционизъм?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
Световната търговска организация е международна организация, създадена на 1 януари 1995 година с договора от Маракеш, подписан на 15 април 1994 г., с цел да координира либерализацията на международната търговия. Тя е продължител на основаното през 1947 година Общо споразумение за митата и търговията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още