IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ трябва да намерят общ език за субсидиите

Брюксел и Вашингтон трябва да избегнат протекционистките мерки

20:13 | 27.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фрагментацията на глобалната търговска система беше обект на много сериозни дебати по време на Световния икономически форум в Давос тази година. В центъра на вниманието беше това как ЕС ще отговори на спорния Закон за намаляване на инфлацията (IRA) в САЩ - пакет от 369 милиарда долара, който има за цел да стимулира зелената енергия и индустриите за електрически превозни средства. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен излезе с планове за временно смекчаване на разпоредбите за държавна помощ и наливане на пари в стратегически благоприятни за климата бизнеси.

Нейното съобщение подчертава новата ера на зелено и технологично съперничество между тези големи търговски партньори. Колко здравословно ще бъде това съперничество не само за тях, но и за глобалната икономика, ще зависи от това дали и двете страни могат да си сътрудничат при определянето на правилата на играта, пише Financial Times в редакционен коментар.

Откакто IRA беше приет през август, той предизвиква безпокойство в Европа. Законът съдържа елементи, които са в противовес на свободната търговия, въпреки че бяха резултат на партизанската търговия, за да се прокара законодателството, а не негова умишлена цел. Но законът също така е безкомпромисно амбициозен в бързото насочване на средства към справяне с изменението на климата, нещо, което ЕС отдавна призовава САЩ да направят. И двата елемента, както и конкурентната заплаха за европейската индустрия, допълниха натиска върху ЕС да започне да формулира своя отговор.

IRA без съмнение беше сигнал за събуждане за Европа да отиде по-далеч в сегашните си усилия за борба с климатичните промени, но ако косвените щети включват колапс в отношенията между САЩ и ЕС и надпревара към дъното по отношение правилата за конкуренцията, то цената ще е сериозна.

Най-голямата ябълка на раздора относно IRA са субсидиите и данъчните кредити за произведени в САЩ продукти, вариращи от слънчеви панели до електрически превозни средства. Изискванията за местно производство изглежда противоречат на правилата на Световната търговска организация (СТО) за търговия без дискриминация. Те изкривяват конкурентното поле, насърчават самодостатъчността и рискуват да предизвикат ответна надпревара за субсидии. Където преобладава такава дискриминация, тя привлича производството там, където то е по-малко ефективно, докато иновативната ръка на конкурентните сили на вноса би била потисната, което би подкопало вътрешните стратегически цели.

В една раздробена геополитическа среда САЩ и ЕС трябва да работят заедно, а не да участват в прахосническа битка за крадене на бизнес и инвестиции едни от други. (ЕС също така трябва да осигури равнопоставени условия на конкуренция в рамките на собствения си вътрешен пазар.) Съпътстващите ефекти от търговските политики рискуват да задушат сътрудничеството между ЕС и САЩ по въпроси от глобално значение, включително изменението на климата, проблемните дългове и позицията спрямо Китай. Въпреки това субсидиите ще играят голяма роля в това как и двете сили подкрепят усилията за намаляване на емисиите, впрягат нови технологии и укрепват националната сигурност, което прави сътрудничеството жизненоважно.

Избягването на изкривяващите субсидии и наличието на ясни правила относно границите на приемливото подпомагане е от ключово значение. Реформата на СТО би била отправна точка, но като се има предвид многото членки и блокирането на назначенията в апелативния й орган от страна на САЩ, тя няма да е лесна. Това поставя по-голям акцент върху редовния двустранен диалог между САЩ и ЕС, за да се избегне рискът от взаимно възпрепятстване или предизвикване на нежелани конкурентни практики.

Преговорите за изключения в полза на ЕС по отношение на изискванията за местно производство в IRA, например при батериите за електрически превозни средства, поне се провеждат и дават надежда за сътрудничество.

Съблюдаването на баланс между подкрепата за вътрешни цели и избягването на протекционистки мерки ще бъде предизвикателство. Успехът ще зависи от силата на диалога относно основните правила. Както еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис каза в Давос, ЕС и САЩ трябва да „изграждат трансатлантически вериги за стойност, а не да ги разбиват“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Изобщо възможно ли е да няма общ език между Господаря и прислугата? И този език не го определя прислугата, нъл тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още