IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания премахва зелените субсидии от сметките на домакинствата

Подкрепата за ВЕИ да идва от енергийните компании, които ще внасят вноски в специален компенсационен фонд, предлага правителството

22:41 | 16.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Испанското правителство предложи промени в законодателството, които съществено изменят финансирането на зелените цели. Субсидиите за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) ще бъдат извадени от сметките за ток на потребителите, а за финансирането им ще бъдат събирани пари от енергийните компании в страната.

Говорителят на испанското правителство Мария Хесус Монтеро коментира, че вноските на компаниите ще бъдат базирани на обема на реализираните продажби, пишат още от пресцентъра на институцията.

Новият механизъм ще бъде въведен поетапно в следващите пет години.

Промените предвиждат да бъде създаден специален фонд за устойчивост на електроенергийната система - FNSSE, който ще покрива разходите за подпомагане на зелената енергия.

Основните му цели са да не допуска ръст на цената на електроенергията, да гарантира финансовата стабилност на електроенергийната система и да подпомогне енергийната трансформация.

Като последица от тези действия правителството коментира, че ще има намаление на сметките за електроенергия - с поне 13%.  Това ще бъде стъпка и в борбата с енергийната бедност и ще подпомогне уязвимите потребители в страната, за които сметките за електричество съставляват по-голям дял от доходите.  През 2019 година тези субсидии съставляваха 16% от сметките на бита, или 7,2 млрд. евро.

От новия механизъм ще се възползват и малките ВЕИ инсталации, които в момента нямат достатъчно средства, за да оцелеят в реални пазарни условия.

Фондът ще бъде под управлението на Института за диверсификация и енергийни спестявания, сочи още съобщението на испанското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още