IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насърчаване на инвестициите в чисти технологии ще помогне на ЕС да устои на САЩ

ЕК обмисля временно преразглеждане на правилата за държавна помощ, стана ясно от думите на Урсула фон дер Лайен в Давос

21:30 | 17.01.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мерки за насърчаване на инвестиции в чисти технологии ще помогнат на ЕС да устоят на опитите на САЩ да привлече индустрията на своя територия чрез Закона за намаляване на инфлацията. Това коментира председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен по време на изказване на Световния икономически форум в Давос.

В текстовете на американския закон са предвидени стимули за възобновяема енергия, които поставят в неизгодно положение европейския бизнес. Според представителите на Брюксел този закон дава незаконни стимули за американските компании.

"За да запазим привлекателността на европейската индустрия, трябва да бъдем конкурентоспособни с оферти и стимули, които в момента се предлагат извън ЕС", каза Фон дер Лайен, цитирана от Bloomberg. Това ще бъде вписано в нов закон за въглеродната неутралност на индустрията, който да опише стъпките на зелената трансформация до 2030 година и предвижда временно преразглеждане на правилата за държавна помощ, правейки процедурата по-опростена, а решенията - по-бързи. Моделите за данъчни облекчения също са вариант, стана ясно от думите на председателя на ЕК.

Bloomberg отбелязва, че лидерите в Европа са притеснени относно мерките на САЩ, вписани в Закона за намаляване на инфлацията и ще разговарят по темата през следващия месец. Агенцията посочва, че някои от европейските лидери настояват за стимули, който да насърчават подхода "Произведено в Европа" и подкрепя европейския бизнес.

Това не означава разхлабване на правилата за държавна помощ, коментира обаче белгийският премиер Александър де Кроо. Ако се стигне до там, тогава предимство ще имат по-богатите държави в ЕС, а "Германия винаги ще има по-дълбоки джобове от Белгия", каза той по време на дискусия в Давос.

Урсула фон дер Лайен призова за по-твърд отговор на китайските усилия за стимулиране на чистите иновации, мерки, зад които често стоят огромни субсидии за местните компании и ограничаване на достъпа до пазара на европейските компании. "Няма да се поколебаем да започнем разследвания, ако считаме, че нашите доставки или други пазари са изкривени от подобни субсидии", каза тя и допълни, че все пак общността ще продължи да работи и търгува с Китай, особено що се отнася до зеления преход.

"Твърде много държавна помощ" може да постави в неравностойно положение по-малките и победните държави в общността, смята комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. Според източници на Bloomberg тя е изпратила писмо до финансовите министри на ЕС, в които предлага разхлабване на правилата за държавна помощо, за да попречат на компаниите да се изнесат извън общността.

Шест държави в ЕС - Дания, Финландия, Ирландия, Холандия, Полша и Швеция се опасяват от фрагментация на вътрешния пазар и борба за субсидии, която реално влошава ситуацията, и забавено регионално развитие, ако промените в рамката на кризисните мерки бъде променена и насочена в грешна посока.

"Европа се обедини, когато това беше най-важно", коментира Урсула фон дер Лайен по време на форума в Давос, визирайки мерките на общността за войната в Украйна. В залата в швейцарския курорт присъстваше първата дама на Украйна - съпругата на украинския президент Олена Зеленска. Председателят на ЕК отбеляза още и голямата енергийна зависимост от изкопаемите горива от Русия, която Европа колкото и да е трудно, започва да преодолява. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Петилетките ги брояха твоите идейни родители - комунистите. И все напред ги брояха и планираха. И добре ги преброиха и планираха. И ти така. А реалността пак отказва да се съобразява с вашите блянове и петилетки - едни разширяват въгледобивни мини, други разширяват плановете за нови АЕЦ, трети трескаво преустройват източници и трасета за нефт и газ. Със сигурност ще дойде ден, когато светът ще живее само с чиста енергия, но едва ли ще стигне до там с политически заклинания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Ще направи със сигурност! Човечеството не е спирало да прави гигантски стъпки. Нарича се еволюция. Но за пореден път трябва да изхвърли от процеса комунистите, този път от Брюксел и Вашингтон, след което ще завехнат и изчезнат и политпросветниците и агитаторите като теб и медиите им и всичко ще си тръгне по нормалния начин. Има пазар, той си знае работата. Не декрети и директиви на комисари и секретари, а ПАЗАРЪТ е довел човечеството до тук и ТОЙ ще го води и нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Иначе по темата , ако някой се е съмнявал , че няма да се получи прехода към въглеродна неутралност , само да събере стимулите в УСАто + ЕСъто + Поднебесната кинкалерия и това съчетано с технологичният потенциал на трите блока ... За ужаст на всички дето помпят петрол и газ , човечеството ще направи гигантска крачка в развитието си за две петилетки само ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: andy... Вие от *** знаете най-добре как се поема , не пропускате да се похвалите колко дълбоко го можете !! Дай предположение , защо сте толкова малко , а не мнозинство ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Тъкмо научих магарето си да не яде и то умря - Настрадин Ходжа.Та спускането по пързалката в кереча продължава с пълна скорост. Тези хора или са напълно умствено ощетени или много добре мотивирани. И в двата случая ще го поемем дълбоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още