IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игнацио Виско защити действията на ЕЦБ в последния си ден като член на регулатора

Ведомството действа коректно и мъдро, изтъква италианецът, който предава щафетата на Фабио Панета

15:37 | 31.10.23 г.
Управителят на централната банка на Италия Игнацио Виско. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на централната банка на Италия Игнацио Виско. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) действа коректно и мъдро, като повиши лихвите и ги поддържа високи, заяви членът на Управителния съвет на регулатора Игнацио Виско в последния си ден като гуверньор на централната банка на Италия във вторник.

„Вярвам, че решението на УС да запази лихвените проценти на текущото им ниво за достатъчно дълго време, за да регулира постоянството на нашите действия повече от тяхната интензивност, е мъдро решение“, посочи Виско, цитиран от Bloomberg.

Такива действия постигат „правилния баланс между прекомерното затягане и недостатъчното“, добавя той.

Миналата седмица ЕЦБ запази лихвените проценти непроменени за първи път от над година, слагайки край на поредицата от 10 последователни повишения. Гуверньорът на регулатора Кристин Лагард посочи, че в момента не е необходимо друго увеличение, като пазарите и икономистите очакват разходите по заеми да останат на това ниво и през следващата година.

Речта на Виско беше последната му, преди да напусне ръководния пост на Италианската централна банка, като публичната му изява беше посрещната с горещи аплодисменти. Той предава щафетата на бившия член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета, който встъпва в длъжност на 1 ноември.

„Ще е необходима предпазливост през следващите месеци след такова значително и бързо увеличение на лихвените проценти“, подчертава Виско.

Що се отнася до италианската икономика, той заяви, че през следващите години ще са необходими допълнителни усилия „както по отношение на фискалната политика, така и по отношение на интервенциите за стимулиране на потенциала за растеж“.

Публикувани по-рано във вторник данни показаха, че икономиката на Италия стагнира през третото тримесечие, което все пак ѝ помага да избегне рецесия, докато премиерът Джорджа Мелони търси начин да стимулира растежа, като същевременно ограничaва държавния дълг. Ръстът на потребителските цени спадна до 1,9% през октомври, надминавайки очакванията на икономистите.

През лятото Виско заяви, че инфлацията в еврозоната може да се охлади по-бързо от прогнозите на ЕЦБ, тъй като свиващите се разходи за енергоизточници продължават да оказват охлаждащ натиск върху по-широк диапазон от цени.

„Тъй като наблюдаваме значително намаляване на цените на енергоизточниците, трябва да очакваме, че това ще има ефект и при основната инфлация през следващите месеци, със сигурност до края на годината“, подчерта Виско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още