IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ няма да започне следващата година с лихвени понижения

Това заявиха двама от ястребите* в банката противно на пазарните залози за лихвите през 2024 г.

15:03 | 30.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Двама централни банкери на Европейската централна банка (ЕЦБ) отхвърлиха пазарните залози, че регулаторът ще започне да намалява лихвите си през първата половина на следващата година и ще се откаже от някои от скорошните си решения в борбата с високата инфлация, пише Ройтерс.

ЕЦБ сложи край на безпрецедентния си цикъл от 10 последователни повишения на лихвите миналата седмица и сега инвеститорите залагат, че е възможно лихвите да бъдат понижени още през април, въпреки че гуверньорът на централната банка Кристин Лагард подчерта, че това би било прибързано.

Гуверньорът на централната банка на Словакия Петер Казимир и неговият колега от Литва Гедиминас Симкус - двама от ястребите* на ЕЦБ, се опитаха да затвърдят това послание в понеделник, като дори не изключиха възможността за нови повишения.

„Бих се изненадал, ако ни се наложи да понижим лихвите през първата половина на следващата година“, заяви Симкус пред репортери във Вилнюс.

Според Казимир залозите за намаляване на лихвите през първите шест месеца на годината са „напълно неподходящи“ и централните банкери ще трябва да се запознаят и със следващите макроикономически прогнози на банката през декември и март.

„Само тогава ще можем да кажем, че цикълът на затягане е достигнал своя край и да преминем към следващата „фаза на наблюдение“, заяви Казимир.

Инфлацията се забавя, а данните за БВП на Германия в понеделник потвърдиха очакванията за значителен спад през октомври, тъй като растежът се забавя на фона на признаци на кредитна криза, предизвикана от високите лихвени проценти.

Миналата седмица ЕЦБ остави лихвата по депозитите си непроменена на рекордно високото ниво от 4%, докато изчаква последните повишения да се отразят на икономиката.

„Лихвите ще трябва да останат на този връх през следващите няколко тримесечия“, заяви Казимир.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Докато не счупят икономиката по стар обичай няма да спрат .Вижте всички предишни техни действия ,лихвите се вдигат и после когато спрат седят докато не ударят харченето,потреблението,взимането на кредити ,заетостта ,всичко и то така стабилно че да не може да се въре след месец,два пак .Кредити само ще поскъпват от тук нататтък ,особено в България ,масово нашите са с плаващи лихви ,банките ще напълнят гушата с милиарди от лихви ,а който не е мислил да е мислил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още