IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика в сянката на рецесията – БВП спада през третото тримесечие

Това означава, че прогнозата на Международния валутен фонд за тази година може да се изпълни

13:35 | 30.10.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската икономика се е свила през третото тримесечие, увеличавайки рисковете най-голямата икономика в Европа да се насочи към рецесия, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е спаднал с 0,1% през третото тримесечие спрямо периода от април до юни – с по-малко от прогнозираното от икономистите понижение от 0,2%, съобщиха от националната статистическа служба на страната като посочиха, че по-слабите потребителски разходи са причината за това.

Германската икономика се е свила през третото тримесечие. Графика: Bloomberg Германската икономика се е свила през третото тримесечие. Графика: Bloomberg

Данните подчертават затрудненията на Германия да се възстанови от рецесията, в която изпадна миналата зима заради високите цени на енергията, последвана от две тримесечия на никакъв или минимален растеж, какъвто отчитат ревизираните резултати.

Тя беше единствената голяма икономика, за която Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира спад през тази година и постави под въпрос перспективите за растежа ѝ в дългосрочен план.

„Икономиката на Германия е продължила да се забавя в условията на по-високи лихвени проценти, намаляващото външното търсене и по-скъпата енергия. Сега обаче виждаме първите признаци, че икономическата активност може да се стабилизира към края на годината, въпреки че рисковете за перспективите остават видимо влошени", смята Мартин Адемер, икономист в Bloomberg.

По-високите лихви в страната и по света оказват силно влияние върху търсенето на промишлени стоки, на които Германия разчита за стимулиране на растежа повече, отколкото го правят останалите големи икономики. Химическият гигант Lanxess заяви, че ще съкрати 7% от работната си сила този месец, докато от Volkswagen споделиха, че ще се стремят да спестяват двойно повече, за да увеличат рентабилността си.

Въпреки че услугите са се развивали по-добре, бизнес проучванията на S&P Global показват, че инерцията там също се е забавила. Нещо повече, пазарът на труда започва да се пропуква, което също носи лоши новини.

Общата активност в частния сектор е продължила да намалява в началото на четвъртото тримесечие, твърдят от S&P Global.

Отделно от това, очаква се забавянето на инфлацията и увеличаващите се заплати да доведат до икономическо възстановяване, стимулирано от потребителите, въпреки че според скорошен доклад на Бундесбанк стана ясно, че домакинствата все още не са увеличили разходите си. Анкетирани от Bloomberg анализатори смятат, че БВП на Германия ще нарасне с 0,5% през 2024 г.

Другите данни за БВП в региона са смесени. От една страна, Испания и Белгия се радват на растеж, а от друга – Австрия изпада в рецесия, тъй като потреблението и инвестициите са намалели. Резултатите за 20-те държави от еврозоната трябва да бъдат публикувани във вторник, като анализаторите смятат, че между юли и септември е настъпила стагнация.

Доверието в икономиката на региона е отслабнало за шести пореден месец, макар и по-малко от очакваното, показаха други данни. Този резултат се дължи на промишлеността и търговията на дребно, докато при услугите се наблюдава растеж.

Слабото представяне на Германия напоследък засилва опасенията за бъдещия ѝ потенциал на растеж, тъй като страната трябва да се бори срещу застаряващата си работна сила, прекомерната зависимост от Китай и необходимостта от бърз преход към нови енергийни източници.

Висши служители, в това число и гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел, предупредиха да не се прекалява с песимизма по отношение на икономиката, изтъквайки способността на страната да се адаптира. Те обаче признаха, че са необходими действия, като миналата седмица министърът на икономиката Робърт Хабек заяви, че е нужно са бъдат взети решения за запазване на страната като бизнес дестинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Така е ,днес масово медиите обърнаха палачинакта ,заглавия "Цените на жилищата в София зациклят "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
Gna
преди 7 месеца
До: nkavrakov1982 трябва да си много луд да теглиш кредит в момента за каквото и да е. Виж CEO-то на JP Morgan продава 1 милион акции, дали не вижда какво се задава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Нищо ,българина да продължава да тегли заема ,и като се качи риска още банките ще му стегнат въжето и ще кажа "Ооо.ама никой не ми каза "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
Gna
преди 7 месеца
Кофти времена предстоят за Германия и ЕС като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още