IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волатилността на валутния пазар се завръща през 2024 г.

Дори незначителни колебания в обменните курсове могат да окажат влияние върху маржовете на печалба и конкурентоспособността на българските търговски фирми

11:04 | 24.10.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Волатилността на валутния пазар, която намаля през първата половина на 2023 г. поради синхронизираните парични политики, се очертава да се завърне през 2024 г., което ще доведе до увеличение на разходите за българските компании. Това прогнозират от iBanFirst в анализа си за валутния пазар догодина.

През 2024 г., с очакванията за завръщане на валутната волатилност, дори незначителни колебания в обменните курсове могат да окажат влияние върху маржовете на печалбата на българските търговски предприятия, което ще засегне тяхната конкурентоспособност на международните пазари.

Основните събития, които се очаква да окажат влияние върху европейските валутни пазари през 2024 г., включват нова енергийна криза, завръщане на стагфлацията и висок риск от рецесия.

На вътрешно ниво втори отрицателен вот по отношение на членството на България в Шенген ще намали конкурентоспособността на местните МСП, които извършват международна търговия.

От съществено значение за компаниите, занимаващи се с внос и износ, е да осъзнаят необходимостта от предпазване срещу валутните колебания, тъй като те могат да окажат значително влияние върху финансовите им резултати в тези трудни икономически времена.

Под сянката на европейската валута

Поради фиксирания обменен курс на българския лев към еврото и целта на българското правителство да въведе европейската валута през 2025 г., волатилността на валутния курс EUR/USD е от най-съществено значение за българските компании, тъй като доларът е най-търгуваната чуждестранна валута в България след еврото, коментират от компанията.

Те отбелязват, че еврото все още е значително по-скъпо от долара – справедливата стойност на единната валута е около 1,03-1,05. За българските малки и средни предприятия (МСП), които извършват международна търговия, това означава по-високи разходи за внос или намалена конкурентоспособност при износ. Местните МСП могат да се предпазят чрез използването на услуги за управление на риска или да обмислят възможности за разширяване на дейността си на по-стабилни пазари.

През 2023 г. основните търговски партньори на България са държави от еврозоната (Германия, Италия, Гърция, Франция), страните от Централна и Източна Европа със собствени местни валути (Полша, Унгария, Румъния) и Китай, като всяка от тези страни има своя специфична икономическа и парична динамика.

„Очаква се през 2024 г. валутните пазари да се върнат към условията на волатилност. Това се дължи на различни фактори, сред които конфликтът в Украйна, потенциалната сериозна криза в Близкия изток и несигурността, свързана с инфлацията. Валутните колебания не са проблем, ограничен до големите мултинационални компании, те могат да окажат влияние върху предприятия от всякакъв мащаб, включително местните МСП с международна търговия“, предупреждава Йохан Габриелс, регионален директор в iBanFirst.

Според него собствениците на предприятия, изпълнителните и финансовите директори трябва внимателно да наблюдават факторите, оказващи влияние на пазара и да вземат добре информирани решения по отношение на управлението на риска.

При българските МСП с международна търговия нестабилността на валутния пазар може да доведе до редица предизвикателства, сред които са по-високи разходи, намалени приходи и от там загуба на пазарен дял и намаляване на печалбите.

Повишената несигурност също може да затрудни компаниите при вземането на инвестиционни решения и изпълнение на плановете за развитие. Волатилността на валутния пазар дори може да затрудни изпълнението на договорните задължения на компаниите и по този начин да навреди на репутацията им.

Българските компании с вносна и износна дейност могат да предприемат редица мерки за намаляване на тези предизвикателства, като следят валутните пазари, за да бъдат информирани за последните тенденции. Те трябва да имат и план за управление на валутния риск със стратегия за хеджиране и други инструменти за управлението и ограничаването му, посочват от компанията.

Прогнози за валутната двойка EUR/USD през 2024 г.

Противно на пазарния консенсус, експертите се съмняват, че ще има значително обезценяване на щатския долар през 2024 г. Икономиката на САЩ се развива добре, но дори при вероятност да се забави през 2024 г. рецесия не се очаква, категорични са те.

Въпреки че много анализатори предвиждат намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв през първото тримесечие на годината, в iBanFirst очакват, че паричната политика ще се задържи за по-дълго време на пауза от очакваното в момента, запазвайки реалните лихвени проценти в САЩ на атрактивни нива.

Освен това влошаването на глобалните икономически условия вероятно ще засили силата на долара, тъй като той се разглежда като сигурна валута във времена на несигурност.

Прилагането на проактивен подход към хеджирането е от съществено значение за гарантиране на заложените в бюджета на компаниите маржове на печалба, устойчивост и приспособимост на бизнеса, особено във времена на несигурност.

Събитията, които ще влияят върху европейските валутни пазари

С наближаването на края на 2023 г. и с поглед към 2024 г., въпреки продължаващата несигурност в световната икономика, все още има няколко показателя, които могат да дадат сигнали за развитието на валутния пазар през следващата година.

Един от тях е нова енергийна криза, особено ако геополитическата ситуация в Близкия изток се влоши. В момента обаче мащабът на кризата не е толкова сериозен, колкото през миналата година.

Друг фактор е завръщането на стагфлацията в Европа – последните данни показват слаб икономически растеж и инфлация, по-висока от очакваното в двете водещи континентални европейски икономики – Германия и Франция. Ситуацията в Обединеното кралство изглежда по-обезпокоителна. Високият риск от рецесия в еврозоната е обусловен от забавеното икономическо възстановяване след пандемията от Covid, продължаващата енергийна криза и прекомерно рестриктивната парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 5 месеца
"Създателят" на статията, чете ли изобщо финансови новини и прогнози ? Половината неща в "статията" са пълни глупости ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още